Ratnik iz Splita zagrmio usred noći zbog petokrakaša: ‘Zajedno smo na straži’

23.10.2024. 16:24:00

Uništavanje HOS spomenika i murala njihovom pripadniku u Splitu izazvao je popriličan gnjev među bivšim pripadnicima ove postrojbe, ali i ostalih sugrađana koji ne dovode u upit njihov diprinos u Domovinskom ratu.

Spomenik je oskrnavljen već treći put, no sada je petokrakom prešaran i mural stranom dragovoljcu Thomacu Crowleyu koji je 91. stigao čak iz Irske kako bi pristupio u redove HOS-a.

O svemu se već priopćenjem oglasila i Udruga IX. bojne HOS-a kojoj je dosta “nepoznatih” počinitelja i koja smatra kako je riječ o nekome tko to radi po nalogu “jednog dijela vlasti”.

Veteran sa psom snimio video

Poznati splitski hosovac Damir Banić otišao je korak dalje, pa je kod spomenika koji je u međuvremenu doveden u prvotno stanje, snimio zanimljiv video koji postaje viralan:

“Petokrakaši, vidite da je više nema, vaše petokrake. Davno smo je lomili krak po krak i slomili i više je nema. Možete je vi crtati koliko hoćete – ali više je nema”, kazao je istovremeno držeći svog psa u rukama:

“Zove se Lula, zajedno smo na noćnoj straži”, otkriva nam Banić i usput “ljubiteljima komunističke simbolike” poručuje da “mogu legitimno poštivati to znakovlje prateći nogometni klub Crvenu Zvezdu, a nikako devastirati spomenike poginulim braniteljima”. 

U ratu ostao bez noge

Damira Banića, bivšeg pripadnika HOS-a i veterana Domovinskog rata koji je iz njega izašao kao 100%-tni invalid bez jedne noge, šira je javnost bolje upoznala 2016. godine prilikom njegove kandidature za ministra hrvatskih branitelja.

Damir je sa tek napunjenih 19 godina pobjegao sa služenja vojnog roka u Batajnici i pristupio HOS-u. U drugoj godini rata teško je ranjen i ostaje bez lijeve noge. Unatoč tome, Banić se 1993. vratio na bojište, da bi 1996. godine bio umirovljen sa činom satnika. Nakon rata, upisao je i uspješno završio Ekonomski fakultet u Splitu i dobiva titulu struč.spec.oec.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.