Ravnatelj iz MORH-a otkrio što sve donosi uvođenje vojnog roka: Tko ga neće morati služiti, tko ima pravo na odgodu...

01.07.2024. 14:02:00

Neki će ročnici prvi put dobiti mogućnost odvajanja od roditelja pa će to biti dio njihovog odrastanja i sazrijevanja, kaže Ivan Jušić

S prvim danom iduće godine, prođe li političku proceduru, trebao bi ponovno krenuti obvezni vojni rok u Hrvatskoj, koji je zamrznut 2008. godine i zamijenjen dobrovoljnim služenjem.

Govoreći o motivima za ponovno uvođenje, Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a, u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" istaknuo je kako je u Ustavu RH, u članku 47, upisano da su svi građani RH koji su za to sposobni dužni braniti svoju zemlju. Samo oni koji zbog vjerskih ili moralnih nazora imaju prigovor savjesti ne moraju obnašati vojničke dužnosti.

- Mladići koji će biti pozvani na temeljno vojno osposobljavanje popunjavat će pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, a dio njih koji se odluči za profesionalnu službu može nastaviti profesionalnu službu u HV-u, biti osposobljavan za rodove, službe ili struke, ovisno o njihovim znanjima i vještinama - rekao je Jušić.

Trenutno je u Hrvatskoj na snazi dragovoljno služenje vojnog roka, na koje se mogu prijaviti svi mladići i djevojke od 18 do 30 godina.

Vojna obveza odnosi se pak samo na muškarce starije od 18, ali će žene i dalje moći ići na dragovoljno vojno osposobljavanje. Jedan od glavnih razloga za uvođenje obveznog vojnog osposobljavanja jest da bi se pričuvne postrojbe nesmetano popunjavale, objasnio je Jušić.

Naveo je da vojni rok neće biti kraći od dva mjeseca niti duži od tri.

- Dva mjeseca je trenutno dragovoljno vojno osposobljavanje i to je gotov model koji možemo samo preslikati na neku novu situaciju, a jedan od prijedloga je i da to bude do tri mjeseca - dodao je.

Pravo na odgodu

Jušić je rekao da će neki ročnici prvi put dobiti mogućnost da se odvoje od roditelja, pa će to biti dio njihovog odrastanja i sazrijevanja. Naveo je i da HV za početak 2025. ima dovoljno časnika i dočasnika koji mogu provesti temeljno vojno osposobljavanje.

Neke kategorije mladića, poput onih koji idu na studij ili se nalaze u inozemstvu, imat će pravo na odgodu, s tim da će se odrediti krajnji rok za služenje, izjavio je Jušić.

Mladići, naravno, moraju proći zdravstvene preglede kako bi se utvrdila njihova sposobnost za vojnu službu, a oni koji nisu sposobni, neće biti ni pozvani.

- Za njih će biti nešto lakše nego za ulazak u profesionalnu vojsku, neće morati raditi testove tjelesne spremnosti - rekao je Jušić za HRT.

Nakon završetka obveznog vojnog roka, oni koji ne izaberu vojni poziv bit će raspoređeni u pričuvne postrojbe u skladu sa svojim prebivalištem.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.