Reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja na izjave Predraga Matića i Stipe Mlinarića

28.06.2021. 20:38:00

Uoči saborske rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, čijim izglasavanjem oni očekuju okončanje ovog dugotrajnog postupka koji se proteže desetljećima, osjećamo obvezu i odgovornost reagirati na neistinite i zlonamjerne tvrdnje pojedinih političara proteklih dana izrečenih u javnom prostoru.

Predrag Matić i Stipo Mlinarić govorili su sve i svašta – osim činjenica.

Previše je političkog i ljudskog licemjerja prezentirano hrvatskim građanima, čineći ih tako sumnjičavima prema prijedlogu Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te ujedno uznemirujući ponajprije civilne stradalnike.

Odvojimo pretpostavke i nagađanja od onoga što stvarno stoji u ovom prijedlogu zakona. Odvojimo i politikanstvo te nedostatak dostojanstva i elementarne pristojnosti u političkoj i ljudskoj komunikaciji. Istina se mora iznijeti pred hrvatsku javnost, na njoj ćemo inzistirati.

Bivši ministar branitelja Predrag Matić tvrdi kako je današnji prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima „isti do u slovo“ kao zakon koji je pripremao u svom mandatu. Gospodine Matiću, Vaš prijedlog zakona nikada nije ugledao svjetlo dana niti je stigao u javnu raspravu i ono što je jedino važno - niste ga napravili, a olako i površno komentirate ovaj prijedlog. Nedostajalo je za to političke hrabrosti. To vam civilni stradalnici osobito pamte.

Civilni stradalnici kao žrtve velikosrpske agresije na našu domovinu nisu bili prepoznati kako zaslužuju sve do mandata ove Vlade. Ministarstvo hrvatskih branitelja je 2017. pristupilo izradi zakona kojim se definira tko su civilni stradalnici Domovinskog rata i koja prava mogu ostvariti, kao i tko status i prava iz Zakona neće moći ostvariti.

Da su pročitali prijedlog zakona, Matić i Mlinarić mogli su vidjeti kako njime mirovine uopće nisu predviđene. Tvrde suprotno, samo kako bi prikupili političke bodove na pitanjima prava civilnih stradalnika. U toj službi je i teza o izmišljenih osam tisuća potencijalnih korisnika prava iz ovog zakona, kao i to da će temeljem ovog Zakona osam tisuća agresora i neprijateljskih vojnika ostvariti bilo kakva prava, kamoli mirovinu od 3400 kuna.

Naime, civilni invalidi iz Domovinskog rata kao osnovno pravo mogu ostvariti osobnu invalidninu čiji iznos ovisi o statusu i stupnju oštećenja organizma, a najveći iznos od 3824 kune mogu ostvariti samo najteži invalidi sa stopostotnim oštećenjem organizma prve skupine. Očekujemo ukupno do 2500 novih korisnika statusnih prava, među kojima su invalidi te članova obitelji smrtno stradalih i nestalih civila.

Osobito su skandalozne tvrdnje kako će obitelji onih koji su u Hrvatskoj počinili zločine ostvarivati prava po ovom Zakonu. Takva mogućnost bila bi nagrada onome koji je svjesno i namjerno počinio štetu hrvatskom narodu i Republici Hrvatskoj. Teze su to koje vrijeđaju zdrav razum, ali i sve one koji su sudjelovali u obrani Hrvatske te podnijeli žrtvu za slobodu i samostalnost naše domovine.

U prijedlogu Zakona smo jasno i precizno definirali - pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Hrvatsku, kao ni članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanja, ne mogu ostvariti statuse i prava iz ovoga Zakona.

Statusa i prava iz ovog Zakona utvrđivat će se kroz upravni postupak na temelju dokumentacije izdane isključivo od nadležnih tijela Republike Hrvatske, a na podnositelju zahtjeva je obveza dokazivanja navoda na kojima temelji svoj zahtjev. U tu svrhu, prilikom utvrđivanja statusa i prava koristit će se pravovaljani podaci iz službenih evidencija Republike Hrvatske.

Prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata radili smo u suradnji s civilnim stradalnicima i uz opsežne analize, a temelji se na načelima pravde, društvene solidarnosti i odgovornosti. Osim materijalnog učinka, civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata Zakon će donijeti priznanje od strane društva koje je ključno za izgradnju demokratskih odnosa i naše vlastite budućnosti.

Apeliramo na hrvatske političare da njihove riječi budu u službi istine i pravednosti, a saborske zastupnike pozivamo da podrže ovaj zakon kako bi civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata pružili pravnu sigurnost. To je dug države prema nevinim žrtvama, odgovor na potrebu i obavezu rješavanja još uvijek neriješenih pitanja iz Domovinskog rata, kao i zadovoljavanja pravde prema svima čiji su životi ugrađeni u temelje suverene i neovisne Hrvatske.

Izvorni autor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.