REAKCIJA NEVLADINE UDRUGE ‘ŽENE U CRNOM’: ‘Žalbeni sud u Beogradu svojim odlukama ponižava i vrijeđa dostojanstvo žrtava’

09.02.2022. 13:20:00

Ratnog zločinca Miroljuba Vujovića, osuđenog za zločine počinjene na Ovčari, beogradski Žalbeni sud pustio je na uvjetnu slobodu. On je na sudskom postupku pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, a na slobodu je pušten nakon što je odslužio dvije trećine kazne, objavio je portal Dnevno.

No, u ovom slučaju došlo je do zanimljivog obrata: Viši sud u Beogradu – Odjel za ratne zločine 11. siječnja odbio je zahtjev za njegovim puštanjem na slobodu, no 28. siječnja Žalbeni sud preinačuje ovu odluku.

“S obzirom na navedeno, može se zaključiti da se osuđeni Miroljub Vujović tijekom izdržavanja kazne tako popravio da se može očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo kazneno djelo”, obrazložio je odluku Žalbeni sud.

Na uvjetnoj slobodi Vujović će biti do 2028. kada mu u potpunosti istječe kazna.

Vijest da je zločinac na slobodi otkrio je beogradski dnevnik Danas, a nakon objave teksta žestoko je reagirala i nevladina udruga “Žene u crnom” koja je odluku da se Vujovića pusti zbog zločina u kojem je ubijeno više od 200 ljudi nazvala sramotnom i ciničnom.

“Ovo je u najmanju ruku uvredljivo. Naravno da optuženi više neće biti u prilici sudjelovati u oružanoj agresiji na Vukovar, osim ukoliko Srbija ponovo ne misli ići u osvajačke pohode. Naravno, pripadnici oružanih formacija Srbije više neće biti u rušiti, ubijati, pljačkati, silovati. Srećom, to je nemoguće, jer takve vanjskopolitičke geostrateške okolnosti joj to onemogućavaju”, piše u priopćenju “Žena u crnom”.

“Ovom odlukom, pravosudne institucije države Srbije su još jednom pokazale da su spremnije puštati na slobodu osuđene ratne zločince, nego da protiv istih podižu optužnice i da time zadovolje pravdu za žrtve. Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu ne podiže nove optužnice, nego samo čeka da mu regionalna tužilaštva ustupe svoje. Specijalni sud u Beogradu sudskim postupcima koji traju neprimjereno dugo iscrpljuje porodice žrtava i preživjele. Žalbeni sud u Beogradu svojim odlukama ponižava i vrijeđa dostojanstvo žrtava i obesmišljava i sam pojam pravde”, naglasile su.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: B.P./PIXSELL

Izvorni autor: Dnevno.hr/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.