REFERENDUM NA RUSKI NAČIN Naoružani vojnici idu od vrata do vrata i prikupljaju glasove za ‘referendum‘

24.09.2022. 09:48:00

Na "referendumu" u regiji Donjeck odaziv je u petak bio 23,6%, javlja ruska državna novinska agencija Tass koja je citirala lokalnog dužnosnika.

Više od 20,5 posto birača s pravom glasa u regiji Zaporižja i 15 posto onih u regiji Herson glasovalo je u petak, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na lokalne izborne dužnosnike.

"Prema našem mišljenju, to je dovoljno za prvi dan glasovanja", citirana je voditeljica ruskog izbornog povjerenstva u Hersonu Marina Zakharova.

Serhij Gaidaj, ukrajinski guverner Luganska, rekao je da je u gradu Starobilsk stanovništvu zabranjen izlazak i da su ljudi bili prisiljeni izaći iz domova kako bi glasovali na "referendumu".


U gradu Bilovodsku, direktor tvrtke rekao je zaposlenicima da je glasovanje obavezno i da će svi koji odbiju sudjelovati biti otpušteni, a njihova imena predana sigurnosnim službama, rekao je.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješća o prisili.


Zelenski pozvao svijet da osudi ruske "pseudoreferendume"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak svijet da osudi "pseudoreferendume" koje organizira Rusija i koji se upravo održavaju na četirima područjima koje je osvojila u Ukrajini od početka svoje invazije.

U svom dnevnom obraćanju naciji Zelenski je poručio da je uvjeren da će "svijet ispravno reagirati na pseudoreferendume" te da će ih "jasno osuditi".

U pokrajinama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja od 23. do 27. rujna održavaju se referendumi kojima je cilj pripojiti te dijelove Ukrajine Rusiji. Potonja gotovo potpuno kontrolira Luhansk i Herson, a samo djelomično Zaporižja i Donjeck.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sličnu stvar učinio još 2014. kada je anektirao Krim. I tada je proveo nelegitimno glasovanje koje je međunarodna zajednica osudila.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Twitter, Afp/

Izvorni autor: Marijana Brala

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.