Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

24.05.2024. 18:16:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini i pristati na primirje na postojećim linijama bojišta, ali će nastaviti borbu ako Kijev i zapad to ne prihvate, rekla su Reutersu četiri ruska izvora. Tri izvora, upoznata s razgovorima u Putinovu okruženju, rekla su da je on frustriran time što ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i zapadne zemlje ne pristaju na pregovore.

"Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali je također spreman na prekid vatre - zamrzavanje rata", rekao je viši ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišim razinama u Kremlju. On je, kao i drugi izvori spomenuti u ovoj priči, govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Za ovaj izvještaj Reuters je razgovarao s ukupno pet osoba koje rade ili su radile s Putinom na visokoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na trenutnim linijama bojišnice.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, kao odgovor na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, navodeći da zemlja ne želi "vječni rat". Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i obrane nisu odgovorila na pitanja.

Analitičari imenovanje novog ministra obrane vide kao pripremu za dugotrajni rat

Imenovanje ekonomista Andreja Belousova prošlog tjedna za ruskog ministra obrane neki su zapadni vojni i politički analitičari vidjeli kao pripremanje ruske ekonomije za dugotrajan rat. 

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran u ožujku na novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije kako bi okončao rat. Nisu izravno komentirali novog ministra obrane. Na temelju njihovih saznanja o razgovorima u najvišim krugovima Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dosadašnji uspjesi u ratu dovoljni da objave pobjedu ruskom narodu.

Tri izvora su rekla da Putin razumije da bi svaki veći napredak zahtijevao još jednu mobilizaciju, koju on ne želi.

Mogućnost prekida vatre, pa čak i mirovnih pregovora, trenutno se čini dalekom. Zelenski je više puta rekao da mir pod Putinovim uvjetima ne dolazi u obzir. Obećao je ponovno osvojiti izgubljeni teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. Potpisao je dekret 2022. koji je formalno proglasio pregovore s Putinom nemogućim.

Jedan od izvora predviđa da se nikakav sporazum ne može postići dok je Zelenski na vlasti, osim ako Rusija ne zaobiđe njega i postigne dogovor s Washingtonom. Međutim, američki državni tajnik Antony Blinken, govoreći prošlog tjedna u Kijevu, rekao je novinarima da ne vjeruje da je Putin zainteresiran za ozbiljne pregovore.

Ukrajina se priprema na razgovore u Švicarskoj, ali tamo neće biti Rusije

Ukrajina se priprema za pregovore koje će sljedećeg mjeseca ugostiti Švicarska, s ciljem ujednačavanja međunarodnog mišljenja o tome kako okončati rat. Pregovori su sazvani na inicijativu Zelenskog, koji je rekao da Putin ne bi trebao prisustvovati. Švicarska nije pozvala Rusiju.

Moskva je izjavila da pregovori nisu vjerodostojni bez njenog prisustva. Ukrajina i Švicarska žele da ruski saveznici, uključujući Kinu, prisustvuju.

Kremlj ne komentira napredak onoga što naziva posebnom vojnom operacijom u Ukrajini, ali je više puta rekao da je Moskva otvorena za pregovore temeljene na "novoj situaciji na terenu".

U odgovoru na pitanja za Reutersovu priču glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da svaka inicijativa za mir mora poštivati "teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica" i opisao Rusiju kao jedinu prepreku miru u Ukrajini. "Kremlj još uvijek nije pokazao nikakav značajan interes za završetak rata, naprotiv", rekao je glasnogovornik.

Putin spreman prihvatiti trenutne linije bojišnice

Putin bi bio spreman zadovoljiti se onim teritorijem koji sada ima i zamrznuti sukob na trenutnim linijama bojišnice, rekla su četiri izvora za Reuters. "Putin će reći da smo pobijedili, da nas je NATO napao i da smo zadržali svoj suverenitet, da imamo kopneni koridor do Krima, što je istina", rekao je jedan od njih.

Zamrzavanje sukoba duž trenutnih linija ostavilo bi Rusiji značajne dijelove četiri ukrajinske regije koje si je formalno priključila u rujnu 2022., ali bez potpune kontrole nad bilo kojom od njih.

Takav dogovor ne bi zadovoljio ciljeve koje je Moskva postavila na početku rata, kada je rekla da četiri ukrajinske regije - Donjeck, Luhansk, Zaporižja i Herson - pripadaju Rusiji u cijelosti. Peskov je rekao da ne može biti govora o vraćanju četiri regije koje su sada, prema njima, dio Rusije.

Što rat dulje traje, više veterana vraća se u Rusiju, nezadovoljnih poslijeratnim poslovima i prihodovnim perspektivama, što potencijalno stvara napetosti u društvu, rekao je jedan od izvora bliskih Putinu.

Ruske snage kontroliraju oko 18% Ukrajine i ovog mjeseca su napredovale u sjeveroistočnoj regiji Harkiv. "Rusija će gurati dalje", rekao je izvor koji je radio s Putinom. Putin će polako osvajati teritorije dok Zelenski ne iznese ponudu da stane, rekao je taj izvor, navodeći da je ruski vođa izrazio mišljenje svojim pomoćnicima da Zapad neće osigurati dovoljno oružja.

Izvor: PDN/Foto:EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.