Revitalizacija ratnih vojnih invalida kroz ronjenje i eko akciju na Viru

03.09.2023. 10:08:00

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a u sklopu projekta “Ronjenje 2023.” psihosocijalno osnaživanje i aktivna resocijalizacija 100%tnih HRVI i oboljelih od PTSP-a, predstavnici HVIDRA NZI-NZZ osigurali su provođenje projekta i organizirali u suradnji s Ronilačkim centrom Vir i Turističkom zajednicom Vir ove godine po treći put zaredom “”Eko akciju Vir 2023”, piše Nacionalno.hr.

U ovom projektu i na samoj eko akciji sudjelovalo je preko 50 ratnih vojnih invalida kako HVIDR-e Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad tako i članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Zagreb, IPA Sisačko-moslavačke županije, Počasni vod Bošnjaka Tigar Rakitje 90./91, UHDDR grada Zagreba, i RK Adriaticro Zagreb.
I ove godine izvađena je velika količina smeća. Desetine boca, automobilske gume, stolci…
Znatno je to manja količina od lanjske kada je u Virskom moru izvađeno dvostruko više otpada i materijala koji ne pripadaju moru. Akcijom se željelo doprinijeti čistoći Virskog mora i pomoći žiteljima Vira u očuvanju prirodnog ambijenta te ukazati na važnost približavanja rekreacijskog ronjenja osobama s posebnim potrebama, prije svega invalidima Domovinskog rata kroz projekt “Ronjenje 2023”.

Na postavljeno pitanje predsjedniku HVIDRA-e NZI-NZZ Valentinu Rajkoviću, direktoru turističke zajednice Vira Srđanu Liveriću i voditelju Ronilačkog centra Vir Dariu Duiću, dobili smo istoznačan odgovor.

Ove je godine bilo manje smeća u moru, što znači da je prošlogodišnja akcija imala smisla. Postignuti su sjajni rezultati te je cilj da ova akcija postane tradicija, pogotovo jer je podrška Općine Vir i virske Turističke zajednice neupitna.

Međutim, kako je interes za sudjelovanje uistinu velik u populaciji invalida, lokalnih žitelja ali i stranaca koji ljetuju na Viru te su se pridružili eko akciji nakon što su prethodnih godina vidjeli ogromnu korist za Virsko more u kojem se kupaju, morat će se razmisliti o pronalaženju većih sredstava za veći broj sudionik. Kako je postignuti rezultat mjerljiv, konkretan i iznimno društveno koristan, nema sumnje da će se sredstva i pronaći.

Tijekom trodnevnog boravka na Viru, održane su i dvije stručne tribine u organizaciji HVIDRA NZI-NZZ i Udruge Rakitje te zaokružile ovu cjelinu hvale vrijednog projekta.

Na kraju događanja u Viru održan je stručni skup, onaj HVIDRA-e, udruge Tigar Rakitje i IPA-e Sisačko-moslavačke županije.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: PDN/Nacionalno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.