Ribić: Jedini tko politizira specijalnu operaciju o plaćama je Plenković i njegovi ministranti

26.02.2024. 20:08:00


Vilim Ribić, savjetnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, bio je gost emisije Newsroom, gdje je s Ankom Bilić Keserović komentirao povećanje plaća u Hrvatskoj i iznio svoja razmišljanja o očekivanjima nakon parlamentarnih izbora.

"Jedini koji politizira specijalnu operaciju o plaćama, koju nitko ne smije kritizirati, jest Andrej Plenković i njegovi ministri oko njega. Projekt su izveli katastrofalno loše, i sada, nakon pobune mnogih, neke su stvari donekle poboljšane. Iako su plaće sada u porastu, treba napomenuti da bi ionako rasle kroz osnovicu. No, postignut je dogovor da neće rasti kroz osnovicu, već će ostatak rasti kroz ovu specijalnu operaciju. Taj privremeni rast plaća odmah nakon izbora bit će praćen depresijom. Iako plaće neće padati, rast inflacije je neminovan", izjavio je Ribić.

On naglašava da će netko morati snositi financijske posljedice ratnog stanja u Ukrajini. "Ulazimo u vrlo nestabilan period. U uvjetima nedostatka radne snage, plaće se moraju povećavati. Iako će sada plaće porasti, pitanje je hoće li to biti nakon izbora. Oni su postigli ono što su morali", dodao je Ribić, ističući da Vlada to čini iz socijalnih imperativa, a ne iz vlastite inspiracije.

Govoreći o odnosu između sindikata i Vlade, Ribić je istaknuo da istinski socijalni dijalog nije vođen zbog spletkarenja i manipulacija ministra Marina Piletića. Kritizirao je Piletića, ističući da je ministar rada izabran po kriteriju poslušnosti, te da nema razumijevanja za principe i načela. "Plenković smjenjuje samo one ministre koje uhvati s prstima u džemu, ali nijednog nije smijenio zbog nesposobnosti. Mislim da je Piletić prvi kandidat za smjenu", zaključio je Ribić.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona N1

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.