Rojs: Optuživali su nas da vodimo privatni rat, a Tus je trebao biti smijenjen nakon pada Vukovara

21.10.2021. 17:29:00

U posjedu sam brojnih dokumenata koji se mogu okarakterizirati kao vojna i državna tajna. Stoga, vjerujem kako ću i ja napisati desetak knjiga o pravoj istini o Domovinskom ratu - najavio je Rojs.

General Ljubo Ćesić Rojs bio je danas među uzvanicima na promociji knjige "Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske" generala Rahima Ademija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U knjizi se detaljno opisuje devet vojnih operacija koje su donijele slobodu i mir Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

- Moji kolege i suborci, koje je Ademi nazivao štabski generali, i koji su sjedili u uredima i nisu znali što se točno događa na terenu, optuživali su nas da vodimo privatni rat sve dok nismo oslobodili i ušli u Knin. Ademi je u knjizi i malo toga opisao s obzirom što se sve događalo. Ja sam u posjedu brojnih dokumenata koji se mogu okarakterizirati i kao vojna i državna tajna. Stoga vjerujem kako ću i ja napisati desetak knjiga o pravoj istini o Domovinskom ratu - najavio je Rojs.

Na pitanje kako to da 30 godina nakon rata postoji toliko 'istina' o njemu?

- Nema, istina je samo jedna. U javnosti se pojavljuju tvrdnje o duploj liniji zapovijedanja, koja nije mogla biti takva ako su vrhovni zapovjednici bili predsjednik Tuđman i ministar Šušak. Dakle, ona je mogla biti takva jedino ako su drugi radili nešto izvan njihova znanja. Upravo zbog toga je nakon pada Posavine smijenjen načelnik Glavnoga stožera Anton Tus, a postavljen Janko Bobetko. Prema mojem mišljenju ta smjena se trebala dogoditi odmah nakon pada Vukovara - kazao je Rojs.

Izvor: Vecernji.hr/PDN/Foto:Vecernji.hr

Izvorni autor: Vecernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.