Rusi održali vojne vježbe u Pridnjestrovlju, odcijepljenoj regiji blizu Ukrajine

01.02.2022. 19:31:00

OBJAVILO TAMOŠNJE MINISTARSTVO OBRANE

Ruske snage održale su vojne vježbe u Pridnjestrovlju, odcijepljenoj moldavskoj regiji koja graniči s Ukrajinom, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.

Zbog aktualnih vojnih aktivnosti, između ostaloga i gomilanja vojnika u blizini Ukrajine, Zapad strahuje da Rusija planira napad, no Moskva to poriče.

Zabrinutost je u prvom redu usmjerena na raspoređivanje vojske na područjima zapadne Rusije, anektiranog Krima i Bjelorusije, gdje Moskva i Minsk planiraju održati zajedničke vojne vježbe.

Kijev je izrazio zabrinutost i zbog Pridnjestrovlja gdje Rusija ima više od tisuću vojnika i pripadnika mirovnih snaga.

Rusko ministarstvo priopćilo je da je njihov kontingent, poznat kao Operativna skupina ruskih snaga, vježbao gađanje ciljeva i zauzimanje položaja.

Navedenu operativnu skupinu čini oko 450 pripadnika mirovnih snaga te oko 500 do 750 vojnika koji čuvaju spremište streljiva.

Ruske mirovne snage došle su u Pridnjestrovlje nakon što je ta regija vodila kratki rat s Moldavijom 1992. i proglasila se neovisnom državom. No niti jedna zemlja još nije priznala njenu neovisnost, pa ni Rusija.

Stanovništvo Pridnjestrovlja koje pripada ruskom govornom području nominalno se odvojilo od Moldavije 1990., godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, zbog bojazni da bi se zemlja mogla pripojiti Rumunjskoj s kojom uvelike dijeli jezik i kulturu.

Izvor: Direktno.hr/Foto:EPA(ilustracija)

Izvorni autor: lš/h/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.