Rusi tvrde: Pronašli smo karte na kojima su označene ukrajinske mete

10.01.2023. 08:58:00

Ruske Oružane snage tvrde da su pronašli karte na kojima su oznake koje pokazuju planove protunapada koji su planirale ukrajinske snage.

Zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine planiralo je napad na ruske gradove Rostov na Donu i Taganrog, o čemu svjedoče oznake na kartama pronađene na napuštenim ukrajinskim položajima kod Avdijevke, piše ruski medij RIA Novosti koji tvrdi da je na uvid dobio te planove.

Navode da su karte otisnute prema sovjetskim obrascima, na njima su vidljivi sovjetski toponimi, pri čemu je primjerice grad Mariupolj označen kao Ždanov kako se zvao 1948. godine. RIA piše da su na karti oznake koje odražavaju položaj ukrajinskih i ruskih trupa tijekom rata.

“Ono što se vidi: Rostov na Donu, oznake, rute, Donjeck, Luhanska Narodna Republika, Harkiv – kretanje i u našem smjeru i u suprotnom smjeru. Ovo je smjer kretanja, bilo tehnike, bilo snaga i sredstava neprijatelja, kako u našem, tako i u suprotnom smjeru. Po tome se može odrediti smjer kretanja snaga i sredstava. Jedan od pravaca je Rostov na Donu, Taganrog. Moguće je da su ga htjeli ili žele okupirati”, rekao je zapovjednik za RIA Novosti.

Kako tvrdi zapovjednik, karte su pronađene tijekom pregledavanja okupiranih položaja u blizini Avdijevke, u kućama u kojima su se nalazile zapovjedna mjesta ukrajinskih snaga. Karte su potom predane nadležnim tijelima čiji su stručnjaci zaključili da su ofenzivne oznake postavljene najkasnije u srpnju 2022.

Na kartama ima mnogo oznaka “+6°”, što ukazuje da su podaci ovih starih karata ispravljeni u usporedbi s točnijim trenutnim geografskim informacijama, objasnila je vojska.

Izvor: n1/ Foto: Alamy

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.