RUSI TVRDE: Sada nastaje pravi pakao u Ukrajini – Putin potpisao, stranci odsad mogu stupit u vojsku Rusije

16.11.2022. 13:56:00

Državljani Ruske Federacije bez stranog državljanstva, kao i oni s drugim državljanstvom, imaju pravo stupiti u vojnu službu u Oružanim snagama Rusije po ugovoru, navodi se u ukazu predsjednika Ruske Federacije, objavljenom u ponedjeljak na portal pravnih informacija.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak, 14. studenoga, ukaz o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku služenja vojnog roka, prema kojem strani državljani mogu služiti u redovima Oružanih snaga Ruske Federacije.

Prema izmjenama, vojni rok “mogu služiti vojnici, mornari, narednici, časnici koji su državljani, uključujući i one koji imaju državljanstvo strane države ili dozvolu boravka ili drugu ispravu kojom se potvrđuje pravo građanina na stalni boravak na teritoriju strane države“.

Osim toga, predsjednik je ograničio mogućnost služenja u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru onima koji su uhvaćeni u uporabi droga. Ugovor se ne može sklopiti ni s pravomoćno osuđivanim građaninom.

U Ruskoj Federaciji 1. studenog počeo je jesenski poziv na služenje vojnog roka, na koji se planira poslati 120 tisuća ljudi. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je početkom listopada da su rokovi za jesensku regrutaciju odgođeni zbog prenatrpanosti vojnih ureda za registraciju i služenja vojnog roka zbog djelomične mobilizacije.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:seebiz.eu

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.