Rusija unatoč sankcijama nastavlja prodaju oružja po svijetu, evo što je ovih dana isporučila Ugandi

30.06.2022. 09:14:00

Rusija i nadalje, unatoč zapadnim sankcijama nametnutim zbog agresije na Ukrajinu, isporučuje oružje svojim vjernim kupcima širom svijeta. Među njima je i Uganda koja je ovih dana otkrila da joj je Rusija prodala borbene helikoptere za koje se dosad uopće nije znalo da su isporučeni toj afričkoj državi. Evo o kojim je helikopterima riječ

Ugandski YouTube kanal STAMZNOW objavio je prije desetak dana snimku posjete dugogodišnjeg ugandskog predsjednika Yowerija Musevenija zrakoplovnoj bazi Entebbe kojom prilikom su, slučajno ili s namjerom, snimljeni ruski borbeni helikopteri tipa Mi-28NE koji je izvozna inačica tog dvosjednog jurišnog helikoptera. Na snimci se mogu vidjeti tri helikoptera tog tipa koji su još uvijek obojeni u standardnu rusku maskirnu kamuflažu, ali bez evidencijskih brojeva i sa zastavicom Ugande na repnom stabilizatoru.

Prema pojedinim izvorima, pretpostavlja se da je Uganda naručila šest helikoptera Mi-28NE, čime je ta zemlja, nakon Alžira i Iraka, postala treći uvozni korisnik ovog tipa letjelice. Ruska vojska u svojem sastavu ima 90 primjeraka tog helikoptera u inačici N za svevremensko i noćno djelovanje te 12 aparata u UB trenažnoj inačici. Dobro obaviješteni izvori, poput portala Tango Six, ističu kako je u dosadašnjem ratu u Ukrajini srušeno najmanje pet ruskih Mi-28. Isti izvor dodaje da je ruska vojska još ranije naručila 98 primjeraka helikoptera u moderniziranoj inačici NM.

  •  
  •  

Helikoper Mi-28

Izvor: Creative Commons / Autor: Artem Katranži

Višekratno prekidan projekt

Prvi prototip Mi-28 je poletio 1984., a serijska proizvodnja je započela tri godine kasnije, premda je tadašnje sovjetsko ratno zrakoplovstvo u to vrijeme odabralo Kamovljev Ka-50 kao glavni helikopter za protuoklopnu borbu. U međuvremenu su konstruktori ugradili snažniji motor i repni rotor u obliku slova X koji značajno smanjuje buku, a ta nova inačica je po prvi put prikazana međunarodnoj javnosti na pariškom sajmu zrakoplovstva 1989.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NEWSUPDATES - STAMZNOW

Kasniji razvoj Mi-28 je u nekoliko navrata prekidan zbog inferiornosti prema Ka-50 i nesposobnošću letenja u teškim vremenskim uvjetima. No, 1995. stigla je inačica N koja označava helikopter koji može izvoditi noćne misije. U noćnu inačicu je ugrađen novi radar smješten u kupoli iznad glavnog rotora i mnoštvo dodatne elektroopreme, ali je projekt ponovno zaustavljen zbog nedostatka novca sve do 2004. kada je poletio drugi prototip te inačice.

Zbog promjene vojne situacije nakon završetka Hladnog rata, helikopteri specijalizirani za protutenkovsku borbu poput Ka-50 postali su manje potrebni, a nedostatak im je bio i njihova visoka cijena. Na mjesto Ka-50 uskočio je Mi-28N koji se pokazao kao jeftino rješenje koje može djelovati u svim vremenskim uvjetima i sudjelovati u različitim misijama pa je rusko ratno zrakoplovstvo 2003. odlučilo da će Mi-28N postati standardni jurišni helikopter ruske vojske.

Uganda has received the first 3 Mi-28NE attack helicopters from Russia's Rosvertol.https://t.co/gyPcHHYPk1 pic.twitter.com/yCKozn3ALB

— Rob Lee (@RALee85) June 17, 2022

Helikopter od naoružanja koristi automatski top Šipunov 2A42 kalibra 30 milimetara koji ima selektivnu paljbu i dvostruko napajanje što omogućuje cikličku brzinu paljbe između 200 i 800 metaka u minuti. Njegov učinkovit domet varira od 1500 metara za kopnena vozila do 2500 metara za zračne ciljeve, a koristi se visokoeksplozivno streljivo te streljivo za probijanje oklopa (APDS).

Projektili koji razbijaju utvrđene bunkere

Standardno raketno naoružanje Mi-28N čine nadzvučni projektili 9M120 Ataka-V koji koristi navođenje radio snopom. Postoje čak četiri varijante projektila Ataka, među kojima je i termobarična 9M120F koja se koristi protiv pješaštva i razaranja utvrđenih bunkera. Inače, sve varijante imaju domet do šest kilometara, premda je nedavno predstavljena poboljšana inačica 9M120M dometa osam kilometara s penetracijom do 900 milimetara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Next-Generation Future

Tu su i nevođene rakete S-8 i S-13 koje mogu biti u varijantama od HEAT bojevih glava do termobaričnih bojevih glava, a ruska vojska trenutno nadograđuje laserski vođene projektile sa sustavom Ugroza tipa S-8Kor i S-13Kor. Također, Mi-28 može nositi i IR vođene rakete zrak-zrak R-73, rakete zrak-zemlja Kh-25, kao i zračne bombe do 500 kilograma.

Rusija je, inače, posljednja dva desetljeća glavni ugandski partner po pitanju nabave vojne opreme. Prije desetak godina Uganda je od Rusije kupila šest višenamjenskih borbenih aviona Su-30MK2, srednje višenamjenske helikoptere Mi-17, desantno-jurišne helikoptere Mi-24PN, tenkove T-90S, oklopne transportere BTR-80A i protuoklopne raketne sustave tipa Kornet.

Izvor: tportal.hr/Foto: Creative Commons / Autor: Andrej Šmatko

Izvorni autor: Vanja Majetić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.