Ruska ofenziva na Donbas u ogromnim problemima, netko im je uništio ključni željeznički most

13.04.2022. 06:47:00

Do incidenta je došlo u trenutku kada Rusija jača militarizaciju pogranične regije prema istoku Ukrajine, Kijev se nije oglasio

Ključni ruski željeznički most u pograničnom području s Ukrajinom teško je oštećen u događaju za koji se čini da bi mogao biti čin sabotaže s obzirom na to da se Rusija oslanja na svoje željezničke pravce kako bi prerasporedila svoje borbene snage u pripremi za veliku ofenzivu na istok Ukrajine.

Fotografije s mosta u ruskoj regiji Belgorod pokazale su da je dio tračnica odvaljen prema gore, što vjerojatno ukazuje na eksploziju. Fotografije, kao i vijest o incidentu, prvi su u utorak objavili lokalni ruski guverner i lokalni mediji. "Nema žrtava", naveo je guverner Vjačeslav Gladkov u priopćenju objavljenom na internetu. "Samo je uništena željeznička pruga... O uzrocima ću vas naknadno obavijestiti", rekao je Gladkov, kako prenosi britanski The Guardian.

Do incidenta je došlo u trenutku kada je Rusija započela s pojačanom militarizacijom pogranične regije u blizini Ukrajine, upozoravajući na navodnu prijetnju tom području, podizanjem vojnih kontrolnih punktova i mobilizacijom lokalnog stanovništva kao znak koji ukazuje na to da se ruska ratna nastojanja pomiču prema istočnoj Ukrajini.

Ukrajina nije potvrdila stoji li ona iza napada na željeznički most, za koji analitičari kažu da bi imao smisla jer bi takav prekogranični napad trebao usporiti rusko prebacivanje teškog topništva i drugih vojnih vozila potrebnih za pripremu napada na ukrajinsku regiju Donbas.

Rusija se uvelike oslanja na željeznicu za premještanje svoje vojne opreme. Most se nalazi tek malo više od šest kilometara od granice na željezničkoj ruti koja vodi južno prema Ukrajini i leži na opskrbnoj liniji između Rusije i teritorija koje je osvojila u blizini grada Izjuma kod regije Donbasa.

Procjene ukrajinskih obavještajaca

Ukrajinski obavještajci upozorili su da Rusija možda priprema 'operacije pod lažnom zastavom' (radi se o tajnim operacijama koje se izvode na način i pod obilježjima da se čini kako ih provodi netko drugi, op.a.) kojima bi mogla opravdati novu ofenzivu u narednim tjednima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je izjavio da će se rat nastaviti "do potpunog završetka i dok ne postignemo svoje ciljeve", okrivljujući Zapad da je prisilio Moskvu na napad na Ukrajinu. Također je negirao dokaze da su ruski vojnici počinili ratne zločine u ukrajinskom gradu Buči.

Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da bi Moskva mogla nastojati dodatno potaknuti javno mnijenje na potporu ratu organizirajući napade za koje bi okrivila Ukrajinu. "Ruske obavještajne službe planiraju niz terorističkih napada s bombardiranjem i uništavanjem stambenih zgrada, bolnica i škola u ruskim naseljima", naveo je u priopćenju general-bojnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe.

Dodao je da bi Belgorod, zajedno s gradovima na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, mogao biti među gradovima na meti. "Aktivno se kopaju rovovi u regijama Belgorod i Kursk, tamo vlada panika zbog izmišljenog napada ukrajinskih dragovoljačkih bataljuna i diverzantskih skupina", rekao je.

Rusija je ranije tvrdila da je Ukrajina gađala skladište goriva u napadu helikoptera ranije ovog mjeseca. Kijev je zanijekao odgovornost za taj napad, a jedan visoki dužnosnik je rekao da je "što god da se dogodi na ruskom teritoriju odgovornost Rusije".

Kako Rusija pomiče svoje borbene snage prema istoku, postoje znakovi da vojska povećava kontrolu u pograničnim regijama. Šest ruskih regija na granici s Ukrajinom podiglo je u ponedjeljak razinu terorističke prijetnje, navodeći kao razlog bojazan od "provokacija". Fotografije pokazuju da su nove prometne kontrolne točke podignute u regijama Kursk i Belgorod, a policija je zaustavljala vozače i obavljala pretrage automobila.

Angažiranje civila u Belgorodu

U Belgorodu, ruskom gradu koji se nalazi tek 45 kilometara od granice, gradonačelnik je u utorak pozvao stanovništvo da se pridruži skupinama za promatranje događanja u susjedstvu. "Dužnosti... uključuju patroliranje ulicama u večernjim i noćnim satima, kao i pomoć policiji u osiguravanju reda i zakona", navodi se u naredbi, kako prenose ruski državni mediji, navodi Guardian.

Regija Belgorod također je zabranila korištenje petardi i vatrometa "kako ne bi plašilo ljude nepotrebnim glasnim zvukovima", navode izvješća.

Ruske željeznice čine se posebno ranjivim tijekom gomilanja vojnih snaga. Tzv. željeznički pobunjenici u Bjelorusiji izveli su više od desetak sabotaža tijekom prvih tjedana rata, u nastojanju da poremete opskrbne vlakove koji su prometovali iz Bjelorusije prema ruskim jedinicama stacioniranim u sjevernoj Ukrajini. Napadi na relejne sklopke i drugu infrastrukturu nakratko su onesposobili glavne rute, uključujući liniju od Minska do opkoljenog ukrajinskog grada Černihiva.

U siječnju su bjeloruski 'kibernetički partizani', koji se suprotstavljaju bjeloruskom autoritarnom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, rekli za Guardian da su hakirali željeznički sustav zemlje, u pokušaju da poremete gomilanje ruske vojske, koje je prethodilo invaziji na Ukrajinu.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.