Ruske klizeće bombe i prijetnja istoku Ukrajine: Zapovjednici u strahu od pada ključnih gradova

24.09.2024. 09:15:00

U sparno poslijepodne u zapovjednom centru 15. brigade Ukrajinske nacionalne garde, na zaslonima su se pojavili alarmantni prizori s istočnog bojišta. Na jednom od njih radar je detektirao desetak ruskih klizećih bombi kako lete prema ukrajinskim položajima.

Drugi zaslon prikazivao je podatke hakirane s ruskih samoubilačkih dronova, dok je treći emitirao snimke izviđačke bespilotne letjelice koja je pratila neprijateljske motocikliste i vozila kako se kreću prema ukrajinskim snagama, piše Financial Times.

„Vidite kako nas nadmašuju“, izjavio je zapovjednik, poznat pod kodnim imenom „Feniks“.

Neuspjeh u ostvarenju plana

U kolovozu, ruska ofenziva dobila je na snazi nakon što je Ukrajina preusmjerila svoje najbolje postrojbe u iznenadni upad u rusku regiju Kursk. No, plan nije rezultirao očekivanom redistribucijom ruskih snaga s Donjecka. Umjesto toga, ruske su postrojbe uspjele zauzeti nekoliko gradova, približivši se na samo nekoliko kilometara od Pokrovska i Mirnohrada, ključnih logističkih čvorišta na istoku Ukrajine.

Ukrajinski zapovjednici strahuju da bi gubitak tih gradova mogao ozbiljno ugroziti veća uporišta poput Kramatorska i Slovjanska te dodatno osnažiti stratešku poziciju Rusije u regiji.

Istovremeno, pad Pokrovska mogao bi značajno poljuljati moral ukrajinskih trupa, koje su nedavno ostvarile uspjeh u upadu na Kursk, izvještava Geopolitika.news.

Izvor: 7dnevno

Izvor: 7dnevno/Foto: Guliver Image

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.