Rusko MVP: nenuklearne članice NATO-a imaju oko 200 američkih atomskih bombi!

27.01.2022. 19:00:00

Kao dio europskih sigurnosnih jamstava, Rusija je ponudila da vrati sve američko nuklearno oružje iz zemalja NATO-a na teritorij SAD-a, izjavio je ravnatelj Odjela za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Jermakov u danas objavljenom intervjuu za TASS.

“Inzistiramo na tome da ‘zajedničke nuklearne misije’ NATO-a moraju odmah prestati, sve američko nuklearno oružje vraćeno na američki nacionalni teritorij, a infrastruktura za njihovo brzo raspoređivanje uklonjena. Ovaj aspekt je jedan od elemenata paketa mjera koje smo predložili Washingtonu u kontekstu razmatranja predmeta sigurnosnih jamstava”, kazao je Jermakov.

Izjavio je kako pet nenuklearnih zemalja NATO saveza “sada ima oko 200 američkih atomskih bombi američke obitelji B61 (naslovna foto)”. Istodobno, savez ima sposobnost brzog raspoređivanja nuklearnog oružja sposobnog za postizanje strateških ciljeva na ruskom teritoriju.

“Zemlje NATO-a također zadržavaju infrastrukturu koja osigurava brzo raspoređivanje tog (nuklearnog) oružja, koje je sposobno dosegnuti ruski teritorij i pogoditi širok raspon ciljeva, uključujući i strateške”, istaknuo je diplomat, čije riječi prenosi i medij Eadaily.

Dodao je kako NATO angažira nenuklearne zemlje u obuci za testiranje upotrebe američkog nuklearnog oružja protiv Rusije.

“Zemlje članice NATO-a sudjeluju u zajedničkom nuklearnom planiranju. Izvode se “zajedničke nuklearne misije” NATO-a, u okviru kojih su nenuklearne članice saveza uključene u obuku za razvoj uporabe američkog nuklearnog oružja protiv nas”, kazao je Jermakov.




Skrenuo je pozornost na činjenicu da Sjedinjene Države moderniziraju svoj nuklearni arsenal s očekivanjem veće primjene takvog oružja u stvarnim uvjetima, poglavito u Europi.

“Što se tiče modernizacije, SAD dosljedno provode kampanju za nadogradnju gotovo svih komponenti svog nuklearnog arsenala. Zrakoplovne bombe B61 u svojoj najnovijoj modifikaciji B61-12 imat će smanjenu ili promjenjivu snagu, ali povećanu preciznost. Postavlja se pitanje, u kojim je scenarijima zadržavanja takva “kalibracija” opravdana“, navodi ruski diplomat.

Izvor: geopolitika.news/Foto:Wikimedia Commons

Izvorni autor: Irina Meter

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.