S BRDA LISNIK IMALI SU NAS KAO NA DLANU Tigrovi krenuli u oslobađanje šireg područja Slanog

25.05.2023. 20:16:00

Iako su srpske snage započele s povlačenjem iz mjesta Slano prethodnih dana, a hrvatske snage u više navrata od 21. svibnja 1992. ulazile su u Slano, tim mjestom na magistralnoj cesti prema Dubrovniku nije se moglo potpuno ovladati nekoliko dana. Razlog je bio taj što su srpske snage držale dominantne visove u okolici. 

Tako je na današnji dan, 25. svibnja 1992. godine, 1. gardijska brigada „Tigrovi“ krenula u sklopu akcije deblokade Dubrovnika u oslobađanju šireg područja Slanog , brda Lisnik i okolnih dominantnih visova. Konačan cilj bio je slomiti „kičmu“ neprijateljske srpske vojske i ovladati dijelom komunikacije Slano – Orahovi Do.

Krenulo se u ranim jutarnjim satima u tri pravca. Prva borbena skupina „Tigrova“, koja se kretala iz pravca Rudina prema Slanom, uspjela je ući u Slano i uz manje borbena djelovanja zaposjela položaje oko mjesta. Druga borbena skupina koja je imala zadaću napasti i osvojiti Lisnik , nije uspjela na vrijeme stupiti u borbeni kontakt s neprijateljem. Neprijatelj je to iskoristio i preko svojih izvidnica s Lisnika učinkovito učinio topničku vatru koja je „Tigrovima“ zadala velike probleme. Treća borbena skupina prema Slanom je krenula iz pravca Banića. Zbog jake i precizne topničke paljbe i njezino je napredovanje zaustavljeno uz velike gubitke. Od krhotine granate smrtno je stradao zapovjednik voda Željko Tadić iz 3. bojne dok su 23 gardista bila ranjena.

Nakon izvlačenja poginulog suborca ​​te zbrinjavanja ranjenika, u popodnevnim satima poduzeta je napadna akcija na brdo Lisnik . Uz potporu brigadnog topništva, haubica, tenkova te uz više pješačkih napada „Tigrovi“ nisu uspjeli svladati brdom Lisnik. 

“ Kako smo osvojili Čepikuće, poslije toga nismo mogli osvojiti ovaj dio prema Mravnici onda je pokojni Gavran (op. a. Damir Tomljanović) zapovjedio da se ide često okolo preko uzvisine da bi se moglo isplivati ​​na taj položaj. Međutim ovi su jaku vatru s Lisnika i imali su nas kao na dlanu pošto je Lisnik ovdje najdominantnija kota. Onda smo zauzeli položaje dok topništvo nije osvojilo Lisnik ,” ispričao je Dragan Bulić , iz 1. gardijske brigade “Tigrovi” za  Domovinskirat .

Skupina koju su činile tri tenka T-55 i četiri transportera s tenkovima iz prve i druge skupine u međuvremenu je sudjelovala u borbama za oslobađanje Slanog i Osmina nadajući se da će slomiti blokadu Dubrovnika koji se nalazio u vrlo teškoj poziciji, bez struje i vode. Ipak agresorsko topništvo spriječilo ih je u tom naumu.

Idućeg dana Lisnik je napokon oslobođen , no 27. svibnja to brdo postalo je i jedno od najtragičnijih mjesta na ratnom putu 1. gardijske brigade . Tog dana ondje je poginulo sedam, a ranjeno jedanaest pripadnika 4. bojne „Tigrova“.

Izvor: Wikimedia

Naslovna fotografija – Damir Tomljanović Gavran sa suborcima tijekom akcije deblokade Dubrovnika, svibanj 1992.
Izvori
Literatura
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi , Zagreb: Znanje, 2015.
Televizija
Izdrži prijatelju, stižem! . Hrvatska radiotelevizija. scenarist i redatelj Žarko Dovranić, 2019.

Izvor: crodex.net/Foto: Screenshot

Izvorni autor: Draženka Franjić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.