Sabor o zakonu po kojem će Hrvatska umjesto 20, imati 16 ministarstava

22.07.2020. 17:03:00

Hrvatski sabor je u radnom dijelu svoje konstituirajuće sjednice, otvorio raspravu o zakonu koji će omogućiti da Hrvatska ima manju Vladu, umjesto dosadašnjih 20, imati će 16 ministarstava

Riječ je o  prijedlogu novog zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave.

„Ovim zakonom Vlada će biti funkcionalnija i operativnija, svjedočit ćemo da će temeljem njega moći provesti program kojega će mandatar predstaviti sutra u Saboru“, rekao je Branko Bačić predstavljajući zakon koji su predložila 72 zastupnika iz saborske većine koji traže da se donese u hitnoj proceduri.

Bačić ističe da se tim zakonom definira novi zakonodavni okvir za rad tijela državne uprave, da se radi o organskom zakonu, za koji treba većina glasova svih zastupnika, da je na tragu predizbornih obećanja HDZ-a i mandatara Andreja Plenkovića.

„Jednostavnije je upravljati Vladom s manjim brojem ministarstava, navedeno donosi i značajnu racionalizaciju  troškova, a racionalizacija je jedna od temeljnih Vladinih ciljeva već duže vrijeme“, naglasio je Bačić.

Novi Središnji ured za demografiju i mlade

Po novom zakonu, ukupno će biti 16 ministarstva, dakle četiri manje, ostaje jednak broj središnjih državnih ureda, jer se bivši za sport integrira u Ministarstvo turizma, a osniva se novi, Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Bez izmjene, s radom nastavljaju ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova, obrane, financija, znanosti, regionalnog razvoja i fondova EU, poljoprivrede, mora, hrvatskih branitelja i zdravstva.

Isto vrijedi i za središnje državne urede za javnu nabavu, za obnovu i stambeno zbrinjavanje, za Hrvate izvan Hrvatske i dr., kao i za niz organizacija, među njima Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Državni inspektorat, Državnu geodetsku upravu itd.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dobiva novi djelokrug, ono će obuhvatiti gospodarstvo, energetiku, klimatske promjene, zaštitu okoliša.

„Naizgled konfliktno ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sadrži sve sastavnice presudne za razvoj gospodarstva u skladu s ciljevima održivog razvoja“, rekao je Bačić.

Ministarstvo kulture dobiva i medije, a Ministarstvo turizma uz dosadašnje poslove preuzima i one Središnjeg ureda za sport. Hrvatska je prepoznatljiva po sportu i turizmu, te su aktivnosti u potpunosti kompatibilne, ta je sinergija dobitna, ističe predsjednik Kluba HDZ-a.

Ministarstvo rada preuzima poslove iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva rada i mirovinskog sustava, te one u području obitelji i socijalne politike iz djelokruga Ministarstva za demografiju i mlade i socijalnu politiku.

„Usustavit će se i sustav socijalnih naknada, manji je broj potrebnih službenika i dužnosnika i ekonomičnost u poslovanju tog ministarstva. Socijalna zaštita će biti koordinirana iz jednog mjesta, što do sada nije bio slučaj“, tumači Bačić.

Naglašava pritom kako se ustrojava novo tijelo, Središnji državni ured za demografiju i mlade koji će horizontalno pratiti politike Vlade u tom segmentu.

Ministarstvo prostornog uređenja preuzima i poslove iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva državne imovine koje prestaje postojati.

Ne narušava se načelo neovisnosti pravosuđa 

Spajaju se ministarstva pravosuđa i uprave, što je dijelom posljedica reformskih aktivnosti Vlade i decentralizacije poslova državne uprave. Temeljem te reforme, u  Ministarstvu uprave broj djelatnika smanjen je za 2418, jer je Ministarstvo značajne ovlasti prepustilo županijama.

Spajanjem se ne narušava načelo neovisnosti pravosuđa, ocijenio je Bačić.

Istaknuo je pozitivnu stranu manjeg broja ministarstava. To , kaže, znači i manje ministara, manji broj državnih tajnika, tajnika ministarstva, šefova kabineta itd.

Bačić je rekao kako je pred nama uz predloženi zakon, sveobuhvatna reforma administracije s ciljem stvaranja racionalne i profesionalne javne.

To je paralelan proces koji je tek pred nama, ovo je tek početak kako bi u četvrtak  imenovali Vladu koja će imati 16 ministarstva, odnosno 18 članova, kazao je Bačić.

Izvor: Nacional.hr/PDN/Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: J.B./HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.