Sabor proglasio Vukovar mjestom posebnog domovinskog pijeteta

28.02.2020. 14:47:00

SABOR je donio zakon kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta te zakon kojim brigu o vukovarskoj bolnici preuzima država, odnosno Ministarstvo zdravstva.   

Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, koji je sabor donio većinom glasova, želi se očuvati trajne uspomene i sjećanja na žrtvu toga Grada u Domovinskom ratu, kao i potaknuti njegov razvoj.

Vukovar ima posebnu ulogu u modernoj hrvatskoj povijesti, odnosno uspostavi samostalne i suverene demokratske države, predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu.

Zakon definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dane i način obilježavanja.

Područje posebnog domovinskog pijeteta obuhvaća Grad Vukovar i naselje Bogdanovci u istoimenoj općini, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru središnje je mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Zakon predviđa osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj u kojemu će biti predstavnici 17 institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata koje će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Sabor je donio i zakon kojim se osnivačka prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar prenose s Vukovarsko-srijemske županije na državu. Ta bolnica postaje Nacionalna memorijalna bolnica i svu brigu oko njenog vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravat će Ministarstvo zdravstva.

Izvor: IN/Foto:SD

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.