Saborsko jutro počelo burno: Jandroković izbacio Karolinu Vidović - Krišto sa sjednice Sabora

23.09.2020. 10:07:00

Slobodnim govorima trebalo je započeti ovotjedno zasjedanje Sabora, no zaiskrilo je već u prvih par minuta

U slobodnim govorima saborski zastupnici govore po temama koje sami izaberu, a očekuje se da će se danas osvrnuti na aferu Janaf.

Međutim i prije nego što su počeli govoriti zaiskrilo je između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i zastupnice Domovinskog pokreta Karoline Vidović Krišto.

Ona je zatražila povredu poslovnika kako bi se osvrnula na činjenicu da Vlada kasni sa svojijm odgovorima zastupnicima. 'Vlada je odgovorna Saboru. Vi ste u petak izjavili kako ste nemoćni pred Vladom. Time ste potvrdili kršenje trodiobe vlasti', krenula je Vidović Krišto obrazlagati, no ubrzo ju je Jandroković prekinuo i dodijelio joj opomenu.

Pojasnio je kako je zloupotrijebila institut povrede poslovnika i kako se u ovom slučaju ne radi o povredi poslovnika. Kako Vidović Krišto nije stala već se dalje krenula objašnjavati s Jandrokovićem, dobila je i drugu opomenu.

'Kolegice Krišto, ovu polemiku možemo voditi na drugi način, a ne sada tu pod palicom povrede poslovnika. Ja se držim akata i tu nema kršenja poslovnika. Nađite način da artikulirate svoje stavove. Nisam rekao da sam nemoćan pred vladom nego postoje akti, ako vlada ne odgovori ne postoji instrument da je prisilim vladu da odgovori. To je tako i ne želim više o tome', rekao je Jandroković.

Za riječ se javio i Mostov Miro Bulj koji je pak zatražio da na raspravu dođe izvještaj o radu DORH-a, no i on je dobio upozorenje jer nije pravilno koristio institute poslovnika.

Pola sata stanke zatražio je Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta. 'Ovo što je kolegica Krišto rekla je osjetljivo pitanje i ne može se samo preko toga prijeći', pokušao je pojasniti međutim Jandroković ga je odmah prekinuo.

Poručio je da mu neće odobriti pola sata stanke i da zastupnici mogu iskoristiti slobodne govore da govore o čemu god žele. 'Ovo što sad radite je stvaranje kaosa', poručio je Jandroković.

Karolina Vidović Krišto poslije je govorila i u slobodnom govoru, koji je iskoristila kako bi problematizirala odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, testiranje ljudi bez simptoma te nošenje maske.

Za povredu poslovnika poslije njenog govora javio se HDZ-ov Branko Bačić kazavši da je odluku da se moraju nositi maske potvrdio i Ustavni sud.

Vidović Krišto počela mu je dobacivati iz klupe, no Jandroković ju je odmah upozorio da stavi masku. Kako ona to nije htjela napraviti Jandroković je odredio stanku od pet minuta te zatražio da Vidović Krišto napusti sabornicu jer joj je zbog nenošenja maske izrekao kaznu udaljenja s rasprave do kraja dana.

Izvor: tportal.hr/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Maja Šurina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.