Sačić o 'užičkom kolu': Nije prvi put kažnjen policajac, sjetimo se podruma Nadana Vidoševića

20.07.2021. 20:40:00

Skandal trese Ministarstvo unutarnjih poslova. Naime, prema pisanju medija načelnica Policijske akademije podnijet će zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv četvero voditelja Policijske škole Josip Jović zbog objavljene snimke na kojoj kadeti plešu kolo, dok je kadetkinja koja je inicirala snimanje i objavu isključena iz policijske škole.

Policijska akademija u ponedjeljak je priopćila da će načelnica pokrenuti disciplinski postupak protiv voditelja odgojnih skupina, voditelja smjene i dvoje rukovoditelja policijske škole zbog snimke koja se pojavila u javnosti i za koju je nedvojbeno utvrđeno da je nastala 15. srpnja na Policijskoj akademiji, u kasnim večernjim satima, dok je trebalo biti na snazi vrijeme povečerja za polaznike škole. Ukratko, ostali će proći disciplinski postupak, kadetkinja koja je upozorila na ovo ponašanje isključena je iz policijske škole. Je li kadetkinja zaista jedina zaslužila ovakvu drastičnu kaznu te cijelu aferu za portal Direktno komentirao je general i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić.

''Mislim da je to jedan primjer pravnog šikaniranja i pravnog nasilja nad osobom koja je sasvim sigurno iz domoljubnih i istinoljubivih motiva koji su čak i u skladu s nekim zakonskim propisima koje smo regulirali u svrhu zaštite 'zviždača'.

Naime, ona je  to snimila i imala je potrebu obavijestiti hrvatsku javnost o kulturno identitetskoj regresiji na našoj Policijskoj akademiji u procesu obrazovanja mladih naraštaja hrvatskih policajaca", rekao je Sačić.

"Dakle, njezin motiv nije bio da sramoti, kleveće ili na bilo koji način nanosi štetu ugledu MUP-a, kako navode iz Policijske akademije, nego naprotiv. Protumačio bih njezin čin kao namjeru da izazove zgražanje i osudu da se u Policijskoj akademiji, koja nosi ime po Josipu Joviću - heroju i prvoj žrtvi Domovinskog rata, danas tako u slobodno vrijeme tamo upražnjava jedna 'razbibriga s nekakvim kulturnim izričajima koji nisu u tradiciji ovog našeg društva", istaknuo je Sačić.

Podsjetio je na neke događaje od ranije kada je MUP sankcionirao svoje djelatnike, a zatim ih vratio na posao.

"Uopće ne bih ulazio u nečije ukuse, ali činjenica je da Ministarstvo unutarnjih poslova tako brutalno nastupa prema jednoj nemoćnoj, istinoljubivoj i mladoj žrtvi, unatoč čak nekoliko sudskih presuda u sličnim situacija prema djelatnicima MUP-a. Primjerice, Josipa Vrbića koji je s hrvatskom javnošću podijelio fotografije podruma Nadana Vidoševića, također su bili izbacili, ali Sud ga je vratio na posao prije godinu dana i to sa svim mogućim reparacijama njegove materijalne štete.

Postoje i druge situacije koje smo imali pa čak i one čiji su procesi u tijeku, primjerice, slučaj policajaca koji su snimali bjesomučnu vožnju Josipa Ćelića i snimku podijelili s javnošću. Zajedničko svemu tome je da je javni interes ispred svega te i naš zakonodavac i europska pravna stečevina uvijek preferira javni interes", rekao je naš sugovornik.

"Dakle, ako je nešto u hrvatskom javnom interesu da javnost sazna, onda nema prekršaja, nema stegovnih djela. Tako naši sudovi tumače i praksa Europskog suda za ljudska prava je ista", dodao je.

'Hrvatska javnost se zgraža'

"Čudim se da unatoč svim tim primjerima slučajeva koje MUP ima opet su se odlučili za to da najslabiju žrtvu u tom lancu kazne. Umjesto kazne, trebali su učiniti sve da uopće ne dođe do ovakve situacije te da to bude opomena za ubuduće. Vidimo da se hrvatska javnost zgraža.  Ne zgraža se javnost zato što je nacionalistička, nego zbog toga što se u određenim institucijama trebaju poštivati određena pravila, ali i pijetet prema žrtvama Domovinskog rata.

Doista ne znam što se dogodilo u tom procesu obrazovanja da je nekome palo na pamet na taj način pokazati svoje privatno preferiranje određenih trendova ili folklora koji su u dubokoj koliziji s temeljnim načelima na kojima počiva naš MUP. Naime, trebamo se sjetiti da je MUP u srpskoj agresiji dao puno, čak više od 760 hrvatskih policajaca je pobijeno u Domovinskom ratu", objasnio je Sačić.

Zanimalo nas je šalje li se ovim činom poruka da je užičko kolo u  Policijskoj akademiji prihvatljivo sve dok snimka ne dospije u javnost.

"To i je cijela tragedija i licemjerje. Koliko vidim u medijima, svi osuđuju ovaj događaj, ne povezujući to s mržnjom prema tuđoj tradiciji, kulturi, ali povezuju s time da se u Ministarstvu unutarnjih poslova i Policijskoj akademiji treba težiti ka tome da se ti mladi ljudi profesionalno odgajaju za izvršavanje svojih složenih i teških policijskih zadaća. Ovako se stvara dojam da se u toj Akademiji na neki način preferiraju određeni procesi koji nisu u skladu s našim većinskim očekivanjima", rekao je Sačić i dodao da se ranije nije događalo to da se "određeni policajac sukobi na cesti s herojima Domovinskog rata. Imali smo to priliku vidjeti nedavno prije dva tjedna s vukovarskim herojima. Uvijek se postavlja pitanje kako policajci nemaju taj osjećaj za branitelje? Naravno, svi moramo poštivati zakon i Ustav RH i nitko nije iznad toga. Najveći heroji i ratnici trebaju biti u skladu s tim. Ali, prema njima se mora postupati onako kako se postupa prema određenim kategorijama ljudi, invalidima, i sl., prema kojima bi se trebalo odnositi senzibilnije i primjerenije", istaknuo je Sačić.

"Kada se u takvoj situaciji nađe policija, onda se može netko upitati: 'Što drugo očekivati od hrvatskog policajca kad pleše užičko kolo?'. Bacili su ljagu na cijelu profesiju te stvaraju predrasudu da se u policijskoj akademiji stvara takva klima plesanja užičkog kola, a onda to može biti plodno tlo za pojačavanje krivih predrasuda da Akademija ne odgaja u hrvatskom duhu - i to je loša poruka".

"Svatko od nas ima svoj određeni stil života te ako netko od tih kadeta ima potrebu slušati užičko kolo, onda neka to radi u svom selu, mjestu, obitelji, a nikako ne u instituciji gdje to nije primjereno. Javno upućujem savjet izbačenoj kadetkinji neka ih tuži i pokrene upravni radni spor te će je Sud sigurno vratiti na Akademiju jer je radila u skladu s javnim interesom, a ne da bi naštetila ugledu MUP-a. Ugledu Ministarstva unutarnjih poslova upravo šteti ova drastična kazna na nedužnoj žrtvi kako bi iskaljivali svoju svemoć", zaključio je Sačić za Direktno. 

Izvor: direktno.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.