SAD i Rusija održat će pregovore o sigurnosnim jamstvima 10. siječnja

28.12.2021. 10:05:00

Sjedinjene Države i Rusija održat će dugo očekivane pregovore u siječnju, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik Bijele kuće za agenciju AFP-u. Razgovarat će se o stanju u svezi Ukrajine, sigurnosti u Europi i kontroli naoružanja. Razgovori će se održati 10. siječnja.

“Sjedinjene Države se raduju suradnji s Rusijom”, izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, pod uvjetom da ostane anoniman.

“Kada sjednemo razgovarati, Rusija može iznijeti svoje brige na stol, a mi ćemo na stol staviti svoje zabrinutosti aktivnostima Rusije”, kazao je, dodavši, da bi se 12. siječnja mogao održati sastanak Vijeća Rusija-NATO, a 13. siječnja – pregovori između predstavnika Ruske Federacije i OESS-a.

Jučer je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da će se glavni krug pregovora između Rusije i Sjedinjenih Država o sigurnosnim jamstvima održati odmah nakon novogodišnjih praznika, dodavši kako je za Moskvu važan tajming pregovora koji se ne smiju odugovlačiti. Lavrov je također naglasio da je Washington glavni pregovarač o sigurnosnim jamstvima s Rusijom.

Prije sat vremena ruska televizija Russia 24 objavila je riječi ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova (vjerojatnoj osobi koja će s ruske strane predvoditi pregovore s Amerikancima) kako Rusija potvrđuje da bi se pregovori sa Sjedinjenim Državama o sigurnosnim jamstvima mogli održati 10. siječnja, ali da o tome još nema konačnog dogovora.

Napominjemo kako o istom još nema službene potvrde iz Bijele kuće ili State Departmenta.

Izvor: geopolitika.news/Foto:Wikimedia Commons

Izvorni autor: Irina Meter

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.