SAD intenzivno radi da se okonča izraelsko-palestinsko nasilje

17.05.2021. 17:58:00

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak sve strane u izraelsko-palestinskom sukobu da zaštite civile i dodao da SAD intenzivno radi na okončanju nasilja.

“Radimo dan i noć kroz diplomatske kanale da se sukob okonča”, izjavio je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare s danskom ministricom vanjskih poslova u Copenhagenu.

Borbe su u ponedjeljak ušle u drugi tjedan kada je Izrael nastavio s bombardiranjem ciljeva u Gazi, a palestinski militanti ispaljivali rakete na izraelske gradove.

Bolnički izvori u Gazi kažu da je poginulo 198 ljudi, uključujući 58 djece i 34 žene. Po izraelskim vlastima, u Izraelu je smrtno stradalo desetero ljudi, među njima dvoje djece.

Blinken je rekao da Izrael ima pravo na samoobranu, ali da ga uznemiruju vijesti da su riziku izloženi novinari i medicinsko osoblje, osobito nakon što je Izrael u subotu uništio zgradu u Gazi u kojoj su bili uredi američke novinske agencije Associated Press i drugih medija.

SAD je zatražio od Izraela pojašnjenja u vezi tog napada, rekao je Blinken.

Izvor: n1/ Foto: Mahmud Hams / AFP

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.