SAMICA U KOJOJ JE ’91. HOSOVAC MUČEN PET DANA: ‘Voda je bila do koljena, a kroz nju su puštali struju’

03.02.2023. 23:59:00

Dan sjećanja na žrtve  logora Stara Gradiška  svake se godine obilježava  3. veljače  kojom se prigodom odaje počast žrtvama tog zloglasnog mjesta.

Logor Stara Gradiška jedan od mnogih zloglasnih logora u kojem su početkom Domovinskog rata 1991. godine bili zatvoreni civili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i Zbora narodne garde s tada okupiranog područja RH, kao i civili s područja BiH, gdje u to vrijeme nije bilo ratnih. djelovanja. Prema svjedočanstvima preživjelih, svi logoraši prošli su brojne fizičke i psihičke torture, a neki su i podlegli ozljedama, i sve to samo zbog različitih političkih uvjerenja, nacionalne i vjerske pripadnosti.

Jedan od  1080 hrvatskih zatočenika  je i  D.Š.  koji za sebe voli reći kako su ga četnici u logoru “obožavali” jer je jedini zatočen kao pripadnik HOS-a postrojbe kojoj se priključio kao maloljetan.

HOS-ovac o mučenjima

“Zarobljen sam 01. prosinca 1991. godine i to sa svim oznakama po kojima je svima bilo jasno da sam HOS-ovac. Zbog toga su me 'obožavali'. Prošao sam 'poseban tretman', a tortura je bila neviđena”, rekao nam je bivši zatočenik srpskih logora koji je jednom prilikom smogao snage ponovno zakoračiti u ove jezike, pljesnjive hodnike.

On se sjeća podruma u koji su zatočenike povremeno dovodili iz ćelija:

Bio je do koljena pun vodom, a na dnu je bila neka mreža kroz koju su puštali struju. Zamislite kakav je osjećaj satima stajati u potpuno mračnom podrumu, dok vas kroz hladnu vodu cijelo vrijeme trese struja…“

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.