Sanader iznoseći svoju obranu – Jarnjak me “prodao”

12.02.2020. 07:33:00

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u utorak je iznoseći svoju obranu u slučaju Fimi media ponovio da ga je bivši ministar unutarnjih poslova i nekadašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ”prodao”, iako ga je spasio optužnice haškog suda.

Sanader je ustvrdio da je Jarnjak svojim iskazom u Uskoku 2011. godine, samo desetak dana prije podizanja optužnice u slučaju Fimi media, od osumnjičenika postao svjedok, iako su sve navodne nezakonitosti u HDZ-u, kako je kazao, počinjene u Jarnjakovom djelokrugu.

Bivši premijer je dodao da je Jarnjak ”trgovao” s Uskokom misleći da će tako bolje proći nego da kaže istinu, iako je Sanader nakon što je postao premijer od haške tužiteljice Carle del Ponte navodno zatražio da Jarnjaka izuzme iz optužnice za ratni zločin.

”Ja samo tog čovjeka doslovce spasio od Haškog suda. Kad sam postao premijer, nazvao sam Carlu del Ponte i rekao joj da ćemo u potpunosti surađivati sa sudom. Budući da je u to vrijeme HDZ bio na glasu kao stranka desnog ekstremizma koja ne želi surađivati, smatrao sam da je važno da joj to kažem. Na to mi je rekla kako imam bonus kojeg sam htio iskoristiti za Antu Gotovinu, što je del Ponte odbila pa sam taj bonus godinu dana kasnije iskoristio za Jarnjaka kojeg je istraživao haški sud, a kojeg smo u stranci tada postavljali za glavnog tajnika. Jarnjak mi je tada rekao da će mi i deveto koljeno biti zahvalno, a onda me on u ovom procesu tereti”, kazao je Sanader.

‘Stranka je dobro stajala, nije bilo potrebe za crnim fondovima’

Iznoseći obranu na Županijskom sudu, Sanader je pojasnio da je predsjedništvo stranke donosilo strateške financijske odluke koje je potom operacionaliziralo glavno tajništvo HDZ-a. Pritom je dodao da je stranka vrlo dobro stajala i da nije bilo nikakve potrebe za stvaranjem tajnih fondova i modela financiranja. Uz to, dodao je da se o materijalnom i financijskom poslovanju stranke odlučivalo glavno tajništvo, o čemu se nije detaljno raspravljalo na predsjedništvu stranke.

”Glavni tajnik bi nam precizirao koliki nam je proračun koji se punio od članarina, donacija i uplata iz proračuna ovisno o broju saborskih zastupnika. Pritom naglašavam da su do 2007. sve donacije bile anonimne i bez ograničenja. Tek smo te godine donijeli zakon koji je propisivao tko i koliko smije donirati stranci”, pojasnio je.

Govoreći o nedavno preminuloj Nevenki Jurak, Sanader je kazao da je nekadašnju vlasnicu Fimi medije prije početka ovog procesa sreo jednom ili dvaput kada je stranka tražila marketinšku agenciju radi pomoći u predizbornoj kampanji. ”U pet izbornih ciklusa nismo angažirali Fimi mediju radi marketinških poslova za stranku. Nikakvih poslovnih ni privatnih poslova nismo imali”, kazao je Sanader.

Tijekom iznošenja obrane Sanader je demantirao i navode prema kojima je tijekom sastanka sa čelnicima državnih tvrtki 2007. sugerirao da moraju koristiti usluge Fimi medije.

Briga o poslovanju državnih tvrtki

”Izbio bi skandal kada bih tražio od 15 ljudi da moraju raditi s Fimi medijom. Da sam to htio napraviti, ne bih to govorio pred tih 15 čelnika državnih tvrtki. Ja sam jedino brinuo o poslovanju tih tvrtki”, naveo je Sanader koji bi s iznošenjem svoje obrane trebao nastaviti u srijedu.

Bivši premijer je prije iznošenja obrane ponovno odbacio krivnju u slučaju Fimi media u kojoj su na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki i njegova bivša stranka te dio HDZ-ova vodstva iz Sanaderova mandata.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova krajem siječnja.

Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Za progon krivi nasljednicu Kosor i državnog odvjetnika Bajića

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je obranu trebao iznijeti na prošloj raspravi na koju nisu došli njegovi odvjetnici koji su zbog toga kažnjeni, sud je zaprijetio postavljanjem odvjetnika po službenoj dužnosti.

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki. (Hina)

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor: