Sanjin Baković: Preuzimanje Zastupničkog doma jamstvo je za povratak Donald Trumpa u Bijelu kuću

05.12.2022. 15:18:00

Dana 8.studenog 2022. godine održani su Midterm izbori u SAD-u na polovici Bidenovog mandata u Bijeloj kući. Joe Biden uspio je zadržati gornji dom odnosno Senat, ali izgubio je donji dom odnosno Zastupnički dom u sklopu Kongresa.

Naime, na Midterm izborima u SAD-u od ukupno 100 članova Senata biralo se 35 članova Senata od čega su Republikanci osvojili 20 mandata, a Demokrati 14 mandata. Trenutni omjer snaga u Senatu je 50:49 u korist Bidenovih Demokrata ispred Trumpovih Republikanaca.

Izbori za Senat ponavljaju se 6.prosinca 2022. godine u Georgiji jer niti jedan kandidat nije uspio prijeći 50% budući da je Demokrat Warnock osvojio 1.946,117 glasova (49.4%) ispred Republikanca Walkera koji je osvojio 1.908,442 glasa (48.55%). Razlika je samo 37.675 glasova što znači da će doslovno svaki glas biti važan u drugom krugu za obojicu kandidata. U slučaju da Republikanac Walker osvoji mandat na ponovljenim izborima u Georgiji omjer u Senatu biti će 50:50, ali tada bi odlučujući 51 glas bila potpredsjednica SAD-a Kamala Harris.

Ako se vratimo četiri godine unatrag prije održanih Midterm izbora u SAD-u tijekom 2018. godine kada je omjer u Senatu bio 51:49 u korist Trumpovih Republikanaca, a Demokrati su izgubili tri mandata na samim izborima tada je Donald Trump postigao povijesni uspjeh još od predsjednika Kennedyja 1962. godine na izborima za Senat uz omjer 54:46, ali tada su ga mainstream mediji proglašavali gubitnikom Midterm izbora jer je izgubio Zastupnički dom u sklopu Kongresa.

S odmakom od četiri godine Bidenov osvojeni 50 mandat u Senatu proglašavao se velikom pobjedom diljem svijeta u mainstream medijima iako je bilo jasno da će Joe Biden izgubiti donji dio Kongresa odnosno Zastupnički dom prije samog završetka prebrojavanja glasova. Ako bi Demokrat Warnock uspio osvojiti mandat za Senat na ponovljenim izborima u Georgiji tada bi to bio 51 mandat što je 3 manje od Trumpovih Republikanaca 2018. godine.

Međutim, kada je riječ o donjem dijelu Kongresa odnosno Zastupničkom domu biralo se svih 435 zastupnika na mandat od dvije godine. Nakon što je Joe Biden postao predsjednik SAD-a 2020. godine u korona uvjetima imao je u Zastupničkom domu prednost ispred Trumpovih Republikanaca 222:213, a nakon dvije godine mandata Joe Biden je izgubio Zastupnički dom, jer na ovim Midterm izborima Zastupnički dom preuzeli su Trumpovi Republikanci s omjerom 222:213. Laički rečeno Nancy Pelosi je otpuštena.

U suštini Trumpovi Republikanci nakon 98% prebrojanih glasačkih listića osvojili su 54.280,022 glasa (50.7%), a Bidenovi Demokrati 51.109,652 glasa (47.7%). Drugim riječima, Republikanci su pobijedili Demokrate za 3.170,370 glasova u utrci za Zastupnički dom.

Kada je postalo jasno da Bidenovi Republikanci ne mogu stići prednost Trumpovih Republikanaca od 5 milijuna glasova u utrci za osvajanje Zastupničkog doma bivši predsjednik SAD-a Donald Trump istaknuo je vlastitu kandidaturu za predsjednika SAD-a 2024. godine uz riječi “Povratak Amerike počinje upravo sada” ispred svojih pristaša i donatora u svom luksuznom imanju na Floridi. Trump je najavio da će pobijedit radikalno lijeve Demokrate koji pokušavaju uništiti državu iznutra, kao i da će se boriti kao što se nitko nikad nije borio. Ključnu poruku koju je Donald Trump poslao okupljenima glasila je “To neće biti moja kampanja, ovo će biti naša kampanja”. Trumpovo isticanje kandidature pratilo je uživo 12.5 milijuna ljudi.

Midterm izbori u SAD-u pokazali su da je Amerika i dalje podijeljeno društvo, a nakon što su Demokrati uspjeli jedva zadržati Senat i izgubiti Zastupnički dom za očekivati je da će Republikanci istraživati Bidenovu obitelj i poslovanje Bidenovog sina Huntera sa Kinom i Ukrajinom prema istom obrascu kojem su Demokrati istraživali Donald Trumpa do kraja mandata, ali inicijativa će biti odbijena, jer Senat će štititi aktualnog američkog predsjednika SAD-a od opoziva. Uostalom, Joe Biden imati će blokadu rada u donjem domu jer nema većinu pa će ovisiti o suradnji s Trumpovim Republikancima i neće moći provesti sve što zamisli. Za pretpostaviti je da bi mogle biti pokrenute i istrage oko koronavirusa, jer nakon gotovo tri godine javnost je spremna saznati pravu istinu.            

Donald Trump aktivno sudjeluje na svim političkim skupovima Republikanaca i drži motivacijske govore iz kojih se može zaključiti da i dalje ima istu snagu, težinu i energiju kao i dok je bio predsjednik SAD-a u vremenskom intervalu 2016. - 2020. Preuzimanje Zastupničkog doma od strane Trumpovih Republikanaca jamstvo je za povratak Donald Trumpa u Bijelu kuću i ponovni mir u svijetu. Bivši američki predsjednik SAD-a provodio je agendu “America first”, ali je pritom vladao mir u svijetu. Na kraju krajeva pokretao je mirovne sporazume na Bliskom istoku i nije pokrenuo niti financirao ni jedan rat u svijetu dok se današnja aktualna američka administracija nalazi na rubu nuklearnog rata.

 

Sanjin Baković mag.ing.pp.tp.

Izvorni autor: PRIPREMIO:Sanjin Baković/Foto:Donald Trump

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.