SARAJEVO: Hrvatski državljani Nijaz i Mirsad optuženi za ratne zločine, Hrvatska ih neće izručiti

28.12.2022. 16:18:00

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana koje tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrđeno je u srijedu iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Optuženi su Mirsad Smajić (58) i Nijaz Smajić (61), obojica rođeni u Kotor Varoši u BiH a nastanjeni su u Hrvatskoj gdje se, prema informacijama Tužiteljstva BiH, i sada nalaze.

Optužnica ih tereti da su kao pripadnici tadašnje teritorijalne obrane Republike BiH u rujnu 1992. godine sudjelovali u napadu na selo Serdari kod Kotor Varoši.

U tom su napadu optuženici ubili sedam civila srpske nacionalnosti iz obitelji Serdari, Tepić i Bencuz a još su dvoje osobe teško ranjene, uključujući jednu trudnicu.

Mirsada i Nijaza Smajića optužnica tereti da su najprije ubacili granatu u kuću u kojoj su bili civili a potom su u nju upali pucajući iz vatrenog oružja.

Tužiteljstvo BiH sada ih treti za kršenje Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba tijekom rata.

Najavili su kako će krivnju optuženih dokazivati iskazima 16 svjedoka zločina te brojnim materijalnim dokazima.

Optužnicu treba potvrditi Sud BiH no i kada se to dogodi neizvjesno je kako će se odvijati sudski proces jer Hrvatska u pravilu ne izručuje susjednim zemljama svoje državljane optužene za ratne zločine. Ukoliko se optuženici ne bi sami pojavili u BiH pravosuđu te zemlje ostaje mogućnost ustupiti vođenja postupka Hrvatskoj.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:tuzilastvobih.gov.ba

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.