‘SASTANAK U PARIZU KAO TEST’: Rusi spremni za deeskalaciju? Sve oči su uprte u nadolazeći susret u Berlinu!

27.01.2022. 10:20:00

Na sastanku u Parizu kojim se željelo oživjeti Normandijski format, Rusija je obećala da će se ponovno angažirati u tom procesu, rekao je izvor blizak uredu francuskog predsjednika, u kontekstu napetosti oko Ukrajine.

Dužnosnik je rekao da je to dobar signal i korak prema smanjenju napetosti te dodao da i dalje postoje velike razlike u stajalištima, ali i da se nada da će ih se pokušati riješiti na sastanku u Berlinu za dva tjedna.

Dužnosnik je rekao da je to prvi put u više od dvije godine da su se četiri zemlje članice Normandijskog formata dogovorile o bilo čemu i naglasio da je dogovor o bezuvjetnom prekidu vatre ključan u sadašnjem kontekstu.

‘Ovaj sastanak je bio test’

“Ovaj sastanak bio je test. Mislim da smo danas vidjeli da su Rusi spremni na deeskalaciju u tom pitanju što ćemo vidjeti bude li to potvrđeno za dva tjedna”, rekao je francuski dužnosnik.

Glavni ruski pregovarač Dmitrij Kozak rekao je novinarima u Moskvi da su se politički savjetnici RusijeUkrajineFrancuske i Njemačke usuglasili da se mora poštovati prekid vatre u istočnoj Ukrajini.

Dodao je i da treba riješiti još puno pitanja, ali i izrazio nadu da se stajališta može približiti. Potvrdio je da će se za dva tjedna u Berlinu održati novi sastanak četiriju zemalja.

Iako je rasporedila tisuće vojnika kod granice s Ukrajinom, Rusija tvrdi da ne priprema invaziju.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Getty Images

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.