Savjetnici odgovorili Bidenu: Mi smo vas slušali, Zelenski je tražio sankcije protiv Rusije prije invazije, ali Zapad 'nije htio čuti'

11.06.2022. 19:28:00

Ukrajinski dužnosnici odgovorili su na izjavu američkog predsjednika Joe Bidena da ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski 'nije htio čuti' američka upozorenja uoči invazije Rusije na njegovu zemlju. Kažu kako su slušali, ali da Zapad nije htio čuti njihov zahtjev za preventivnim sankcijama Rusiji kako bi se napad spriječio

Glasnogovornik Volodimira Zelenskog Sergej Nikiforov odgovorio rekao je kako je Zelenski tražio preventivne sankcije protiv Rusije prije invazije, ali da ukrajinski partneri 'nisu htjeli čuti'. Objasnio je da je tada Zelenski imao tri ili četiri telefonska razgovora s Joeom Bidenom i da su čelnici detaljno razmijenili stavove i ocjene situacije.

'Stoga, fraza 'nisam želio čuti' vjerojatno treba pojašnjenje', rekao je Nikiforov za ukrajinsku novinsku agenciju LIGA.net, a prenosi BBC. Drugi savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, rekao je kako je Ukrajina shvaćala da Rusija planira invaziju i da se priprema za nju, no da je pitanje bilo u razmjerima napada.

  •  

Volodimir Zelenski

Izvor: EPA / Autor: MIGUEL GUTIERREZ

'Apsurdno je optuživati ​​državu za otpor agresoru više od sto dana, ako ključne zemlje nisu uspjele zaustaviti Rusiju iz predostrožnosti', rekao je. Dodao je i da je Zelenski obraćao pažnju na upozorenja, ali da su razmjeri ruske invazije 'šokirali mnoge zemlje, uključujući i naše partnere'.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA

Izvorni autor: V.Mo.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.