SDSS-OVKA OPET U ELEMENTU Jeckov: Naša želja je da se poštuje reciprocitet u programu, da ono što imaju Hrvati u Srbiji imaju i Srbi u Hrvatskoj

26.05.2021. 11:26:00

Dragana Jeckov zastupnica SDSS-a, osvrnula se na položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koja čini, kako je istaknula, 4,3 posto u Republici Hrvatskoj.

Rekla je kako su  puno puta čuli kako su propisi koje reguliraju prava nacionalnih manjina u RH su na zavidnom nivou te da mogu poslužiti kao primjer drugima. 

Jeckov je istaknula da se ''djelomično može složiti s tom tvrdnjom".

Uputila je kritike HRT-u koji je dobio, kako je rekla, "neslavnu kategoriju najvećeg ovisnika o tužbama kojim nastoji suzbiti kritički govor i propitivanje medija". 

Istaknula je kako je uloga medija od presudne važnosti za promicanje nacionalnih manjina te obveza javnih medija da doprinose promicanju i poštivanju različitosti i pozvala na neke zakone kojih bi se HRT trebao pridržavati kada su u pitanju nacionalne manjine.

"HRT ima obvezu svake godine napraviti izvještaj o kojem raspravlja Savjet za nacionalne manjine koji iz godine u godinu ne prihvaća izvještaje HRT-a zbog poražavajućih podataka", rekla je Jeckov.

Upozorila je na slabu zastupljenost programa posvećenog nacionalnim manjinama.

"Sve nacionalne manjine na svim programima HRT-a tijekom 2018. bile su zastupljene tek jedva jedan posto, a godinu dana ranije 0,69 posto. Tu se radi o dvije emisije na HRT-u, na svih pet kanala koje su posvećene manjinama, nerijetko, s obzirom da te dvije emisije pratim, u njima se govori ne 's nacionalnim manjinama', nego 'o nacionalnim manjinama'.

Kao smjernicu je navela Srbiju.

"Kao pozitivan primjer možda i smjernica svakako može poslužiti situacija iz Republike Srbije na Radioteleviziji Vojvodine, kao jedan od dva javna servisa u Republici Srbiji. Još je 2010. osnovana manjinska redakcija na hrvatskom jeziku koju čine pored odgovornog urednika, još četiri urednika, novinari, suradnici i lektori. Tako na drugom programu RT Vojvodine emitira se informativna emisija Dnevnik na hrvatskom jeziku, od ponedjeljka do subote u terminu u 17.45. Na RTV-u na hrvatskom jeziku se emitira i emisija Izravno koja govori o aktualnim društvenim i političkim temama 16 sati, dok se emisija Svjetionik u čijem su žarištu teme iz kulture emitira u terminu 16.30.

Naša želja i intencija kao što ima hrvatska nacionalna manjina u Srbiji dobije svoju redakciju u okviru javnog servisa Radiotelevizije, što dakako pozdravljamo, da se isti reciprocitet poštuje i u našoj državi", zaključila je Jeckov. 

Izvor: Direktno

Izvorni autor: bl/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.