ŠEF DINAMOVE ŠKOLE ‘Dinamo nikad ne zove igrače Hajduka pod ugovorom, nikad! Nismo mi lisice koje kradu kokoši...‘

06.07.2022. 08:58:00

Tomislav Butina, koji obavlja i posao sportskog direktora u Maksimiru objasnio je slučaj ‘Brkljača‘
 
  

Tomislav Butina je šef Dinamove škole. Bivši vratar je vrlo elokventan tip, a kad god s njim razgovarate o nogometu, posebno o radu s mladim igračima, ispustit će jednu rečenicu na početku.

- Treba uvijek gledati širu sliku...

Mi smo zapravo ponajviše željeli pričati o dolasku mladog Marka Brkljače u Dinamo iz Hajduka, ali ne možete s Butinom samo o jednoj temi, uostalom, opet pročitajte prvu rečenicu.

- Mi smo godinama dobro radili s mladima i priključivali ih prvoj momčadi, ali smo malo zastali zbog, nazovimo to tako, “panike zbog rezultata”, ali najviše zbog pandemije. Sad se opet vraćamo na stare putove, na tvorničke postavke. Dinamo je najbolji i zna kako se to radi. Ponajbolje u Europi. To smo pokazali svima. A to govore i sve službene brojke koje stižu iz UEFA-e, FIFA-e... Nije to sad hvaljenje, to je jednostavno tako. Promocija mladih igrača, prodaja mladih igrača, sve nam to super ide. Klub je od toga živio i postao jako prepoznatljiv u Europi - kaže Butina.

Veli da Dinamo ponovno ima jako puno kvalitetnih mladih igrača, samo se opet mora pronaći najbolji model za njihovu promociju. Kao što se to nekad radilo. Tako smo, eto, kroz uvod došli do te zanimljive teme, dolaska Marka Brkljače u Dinamo iz Hajduka. Kad jedan igrač, pa makar i tako mlad, mijenja dres najljućih suparnika, onda to uvijek u javnosti i medijima posebno odjekne.

- Dinamo nikad ne zove igrače Hajduka! Nikad! Dok je igrač pod ugovorom s Hajdukom, ali i s bilo kojim drugim klubom, mi ga ne zovemo. Nikad ne ulazimo u tuđe dvorište. Nismo lisice koje kradu kokoši. Poštujemo njihove ugovore i odnose. Priča mora biti čista. Mi ne napadamo tuđe klince. Kad u Cometu vidimo da neki igrač nema ugovor, tek se onda uključujemo i ponašamo se vrlo transparentno. Otkad sam ja šef škole, nema šanse da je drukčije. Pitajte bilo koji drugi klub u Hrvatskoj.

Priča kako je Dinamo došao do Brkljače...

- Pratimo sve što se događa u Hrvatskoj. Znamo tko su najbolji klinci, a najviše najboljih klinaca igra u Dinamu. Ali, logično je da pratimo i druge. I onda se pojavimo ako negdje u drugim klubovima priča s mladim igračima zapne i bude nesretna. Tako je bilo s Markom. Kad nije prepoznat interes Hajduka i Marka, mi smo se pojavili. To je cijela priča. Prije toga nije bilo ništa, ne daj Bože. S obzirom na to da Hajduk nije odradio što je trebao, mi smo krenuli po Marka i on je sad naš. Bio je slobodan i preuzeli smo ga.

Vrti se priča da Dinamo daje veliki novac, “avione i kamione” roditeljima klinaca i da ih tako privlači u Maksimir. Je li to točno?

- To su gluposti. Naravno da mi pravog igrača platimo. Ali ga uvijek platimo u svojom okvirima. Mi imamo kategorizaciju, znamo što je prva, druga momčad, što su juniori. Konačno, u današnjem nogometnom ludilu jako je relativan pojam što je to puno novaca. Ne možemo mi, kao recimo Juventus, platiti za klinca milijun eura. Mi ne možemo platiti niti četvrtinu od toga. A što bi se dogodilo s ostalima iz generacije koji bi onda željeli isti taj novac... - rekao je Butina.

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.