ŠEF HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA ‘Neću avione zbog kojih ću morati udovicama na vrata’

03.02.2020. 17:38:00

Gosti rubrike TNT Dvoboj u emisiji Točka na tjedan televizije N1 u nedjelju su bili zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Michael Križanec i bivši zapovjednik HRZ-a Viktor Koprivnjak. Tragična nesreća helikoptera Kiowa Warrior u kojoj su živote izgubila dva vrsna pilota postavljaju pitanje je li se ona mogla izbjeći i kakvo je stanje u HRZ-u. Ti su helikopteri bili relativno novi, a inače su u širokoj upotrebi i na glasu kao pouzdani.

Križanec kaže da je istraga u punom jeku i da su otvorili suradnju s američkom kopnenom vojskom i njhovim laboratorijem koji bi trebao pomoći oko izvlačenja podataka iz flight data recordera, odnosno crne kutije. Istaknuo je da je tzv. brišući let bio planiran i za posadu to nije bilo nešto na što oni nisu naviknuti i za to su bili uvježbani.

Koprivnjak je istaknuo da je još teško reći što bi mogao biti uzrok nesreće. – Sve zavisi od situacije u kojoj se nalazite, letite li na većoj visini imate više vremena za reakciju, pojasnio je samo jednu od mogućih situacija u kojima su se piloti mogli naći.

Kada je riječ o stanju u HRZ-u Križanec ističe da niti jedan pilot neće krenuti na zadaću za koju nije osposobljen i utreniran te da gdje imaju mogućnost povećati sate naleta to i rade. Naveo je tako da je trenutačno pilot borbenog aviona na obuci koja mu traje godinu i pol dana. Da imaju više aviona, obuka bi trajala možda šest mjeseci.

Koprivnjak kaže da ne bi stanje u HRZ-u ocijenio lošim. Kada je riječ o 12 borbenih aviona koji su bili na remontu već tada je rečeno da će dostupnost tih aviona biti oko 60 posto i to se tako pokazalo.

– Nesretnom nabavom aviona zrakoplovstvo je dovedeno u nezgodnu situaciju jer se odluka trebala donijeti 2016., a natječaj 2017. i prva grupa pilota je već trebala doći s preobuke s novih aviona i trebala su doći prva dva do četiri nova aviona i krenuti konverzija sa starog tipa na novi. Nesretnom nabavom koja je završila kako je završila izgubilo se dosta vremena i treba sada naći neke alternative, rekao je.

Križanec kaže da vremena za nabavu borbenih aviona ima, ali ga je sve manje. Ističe da se aktualnim MiG-ovima više ne može produžiti radni vijek. – Odgovorni u državi moraju donijeti odluke, a ono što ja moram napraviti je da tu sposobnost počnem graditi.

Križanec smatra da nema roka do kojeg bi trebali nabaviti avione. – Možemo ući u procjene, članica smo NATO-a, ne želim prejudicirati da će to biti tako, ali ako je cijena nekakvih silovanja rješenja da ja odlazim udovicama na vrata, ja to prihvatiti neću, rekao je i dodao kako misli da su i njegovi nadređeni svjesni da je sve dostižno i samo je pitanje cijene. Ako je cijena neprihvatljiva, ne moramo to činiti, zemlja je u miru, možemo polako graditi naše sposobnosti, zaključio je.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor: