Šef općine koja je smanjila plaće medicinskim sestrama progovorio za ‘Slobodnu‘: Njima smo najmanje uzeli, proračun nam se zbog krize potpuno urušio

03.04.2020. 18:35:00

Nakon što je na elektronskoj sjednici Općinskog vijeća održanoj prošlog tjedna, Općina Konavle smanjila plaće svojim dužnosnicima i zaposlenicima, komunalnim tvrtkama i javnim ustanovama za 30 posto, a među njima i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Konavle te zaposlenicima Doma za starije i nemoćne Konavle kojima je plaća smanjena za deset posto, djelatnike Doma koji brinu za ugroženu skupinu građana takva odluka je razočarala.

Naime, šest sestara i 12 njegovateljica Doma u Konavlima, za smanjenje plaća su, kažu, doznali iz medija. Pojedine djelatnice su nam rekle da brinu od 80 korisnika, a zbog situacije s koronavirusom, trenutno su podijeljene u dva tima s po tri sestre i šest njegovateljica. Prema novom rasporedu od 23. ožujka, 14 dana rade 24 satno dežurstvo pa su dva tjedna slobodne, ali u slučaju da se kolegica razboli, moraju biti u pripravnosti i u svakom trenutku kada je potrebno, vratiti se na posao. Za komentar smo upitali Općinu Konavle.

Uz sve navedene rezove koje su usvojili na elektronskoj sjednici, zanimalo nas jesu li mogli izbjeći smanjenja plaća zaposlenicama Doma za starije i nemoćne Konavle te djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe. Također, upitali smo i koliko će Općina uštedjeti na smanjenju plaća djelatnica u Domu, a koliko u na smanjenju plaća Javne vatrogasne postrojbe Konavle te gdje će se sredstva usmjeriti. Zanimalo nas je i je li riječ o privremenoj mjeri.

- Općina Konavle je svojim sredstvima, zaduživši se kod komercijalne banke na iznos od 35 milijuna kuna, prije tri godine izgradila Dom za starije i nemoćne osobe Konavle. U domu, u kojem je smješteno 85 korisnika, zaposleno je 40 osoba, a nije u sustavu državnih domova, već je vlasnik i osnivač Općina Konavle koja i osigurava isplatu plaća - odgovorio je Božo Lasić, načelnik Općine te napomenuo da je u državnim domovima osnovica za isplatu plaća znatno manja nego u Domu za starije i nemoćne osobe Konavle.

  • S obzirom na situaciju s bolesti Covid-19, općinski proračun se u posljednja tri tjedna u potpunosti urušio, nema uopće prihoda niti će ih u dogledno vrijeme biti budući da smo Općina koja po prihodima uglavnom ovisi o turizmu. Odluka o smanjenju plaća nije bila nikakav hir već je bila nužna, a počeli smo od sebe. Dakle, prvo smo plaće smanjili svim službenicima namještenicima Općine, uključujući i mene osobno i mog zamjenika za 30 posto te svim komunalnim tvrtkama i ustanovama u vlasništvu Općine, osim zaposlenicima Doma za starije i nemoćne te Javnoj vatrogasnoj postrojbi Konavle kojima je plaća smanjena za deset posto, obzirom na važnost posla koji obavljaju - rekao je Lasić.

Smanjenje plaća se odnosi već za ožujak te je istakao da se radi o privremenoj mjeri koja će se uskladiti s daljnjom situacijom izazvanom Covidom-19.

O svemu vezano za funkcioniranje Doma za starije i nemoćne Konavle, kaže, obavijestio je nadležno ministarstvo te zatražio njihovu financijsku pomoć, a o svemu se, dodaje, pismom obratio i samim zaposlenicima Doma.

- Zasigurno ste primijetili kako u svim ovim mjerama koje je donijela Vlada RH nema niti jedne koja se odnosi na jedinice lokalne samouprave, a vidite i sami kako se iz općinskih proračuna financiraju i tako vrlo važne djelatnosti, poput skrbi o starijima, dječji vrtići, vatrogasci.. - zaključio je naš sugovornik.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Gabrijela Radanović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.