Seizmolog Kuk: ‘Svi naknadni potresi predstavljaju novu opasnost’

19.02.2021. 09:15:00

Jači potres ponovno je jučer zatresao područje jugoistočno od Siska. Magnituda potresa iznosila je čak 4 prema Richteru, a epicentar mu je bio nedaleko od Petrinje, kod Glinske Poljane.

O novom potresu i možemo li očekivati još podrhtavanja zemlje u RTL-u Danas govorio je seizmolog Krešimir Kuk.

“Ovo što se danas dogodilo u Petrinji je normalno. Današnji potres i nekoliko naknadnih slabijih nisu iznenađenje. Serija potresa još uvijek traje”, kazao je Kuk.

“Potres od 4 je jak. Ova serija će sigurno trajati još mjesecima. S vremenom će potresi biti slabiji i rjeđi. Ali s obzirom na to da smo još relativno blizu početku serije, ovakvi potresi nisu iznenađenje, poglavito ako se gleda jačina glavnog potresa koji je bio 6,2”, rekao je.

Naglasio je da potresi nisu pravilno raspoređeni ni po vremenu, a ni po jačini. “S vremenom će magnitude slabiti”, rekao je. Kazao je i da ovi potresu utječu na to da se pojavljuju nove rupe, kao što su se pojavile u Mečenčanima, i da se postojeće šire.

“Svi naknadni potresi predstavljaju novu opasnost”, kazao je te dodao da geolozi pokušavaju ustanoviti mjesta gdje bi se u budućnosti mogli pojaviti.

Izvor: narod.hr

Izvorni autor: narod.hr/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.