Seksualno uznemiravanje: Profesor s Veterinarskog fakulteta dobio otkaz

22.07.2021. 10:14:00

Profesor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kojeg je dvanaest studentica prijavilo za seksualno uznemiravanje, dobio je otkaz. Potvrdio je to za Novu TV dekan fakulteta Nenad Turk.

Profesoru je prvo izrečena stegovna mjera, nakon čega je Etičko povjerenstvo utvrdilo postojanje elemenata uznemiravanja.

Podsjetimo, ranije je potvrđeno s Veterinarskog fakulteta kako je Povjerenstvo odlučilo da je optuženi profesor počinio tešku povredu radne dužnosti i ujedno narušio ugled Fakulteta.

Sam postupak je pokrenut nakon prijava o seksualnom uznemiravanju i vrijeđanju studentica. Opisivale su kako ih je dotični profesor na vježbama ponižavao i dobacivao im neprimjerene komentare sa seksualnim aluzijama. Njegovi ispadi sežu sve do 2008. godine, a prijavljen je i 2018., no tada se nije pokrenuo nikakav službeni postupak.

S Veterinarskog fakulteta ističu i kako je u međuvremenu na Fakultetu nadograđen sustav prijavljivanja bilo kakvih nepravilnosti kako bi se prevenirali slični ekscesi u budućnosti.

Istog su profesora 2019. godine prijavili djelatnici Veterinarskog fakulteta. Nekoliko djelatnika, prema navodima studenata, dalo otkaze i to upravo zbog neugodnih iskustava s tim profesorom. Kažu da ih je mobbingirao, a često je bio i alkoholiziran.

Izvor: Narod

Izvorni autor: ig/Foto: Fah, GettyImages, Wikipedia, fotomontaža: Narod.hr

Autor: