Sekunde do nuklearne katastrofe! Naoružana podmornica sa 140 članova posade pojurila prema dnu oceana

20.11.2023. 13:40:00

ZAKAZALE KONTROLE

Nuklearna podmornica britanske Kraljevske mornarice bila je na sekunde do katastrofe nakon što je počela tonuti prema dubini. Došlo je do gotovo fatalnog zakazivanja dubinomjera, u podmornici je bilo 140 članova posade, s punim nuklearnim naoružanjem, prenosi Dnevnik.hr.

Nuklearna podmornica Kraljevske mornarice sa 140 članova posade i naoružana projektilima Trident 2 za dlaku je izbjegla katastrofu kada je počela tonuti usred Atlantskog oceana.

Dubinomjer podmornice, koji bi trebao pokazivati koliko su duboko ispod površine te na kojoj se dubini nalazi tlo, zakazao je, zbog čega je plovilo nastavilo nesmetano roniti prema morskom dnu, pri čemu je prijetilo da se podmornica zabije u dno Atlantika. Inženjeri na brodu u posljednji su trenutak primijetili drugi brojčanik koji je pokazivao opasno spuštanje te su podigli uzbunu i zaustavili zaron.

"Nije posao inženjera da kontroliraju dubinu podmornice, ali su vidjeli koliko su duboko te su shvatili da nešto nije u redu", kazao je jedan od sudionika. "Tehnički, podmornica je još uvijek bila na dubini za koju znamo da može raditi". Da je nastavila tonuti u dubinu, došlo bi do vrlo ozbiljne situacije iz koje bi se teško vratili na površinu, prenosi Daily Star.

Dodatni detalji nisu otkriveni iz sigurnosnih razloga, no činjenica je da je katastrofa izbjegnuta. Vrh mornarice pokrenuo je hitnu sigurnosnu istragu, ali upućeni kažu da ova situacija nije poremetila nuklearne aktivnosti Velike Britanije, prema kojoj je od 1969. godine barem jedna podmornica Kraljevske mornarice uvijek patrolirala svjetskim vodama, spremna uzvratiti u slučaju neprijateljskog napada.

Glasnogovornik Kraljevske mornarice nije htio komentirati incident: "Ne komentiramo operacije. Naše podmornice nastavljaju biti raspoređene širom svijeta, štiteći nacionalne interese."

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Ilustracija/royalnavy.mod.uk

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/D. J. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.