Šeparović: Ako Ustavni sud tako odluči, nema razloga da se ne pozovu predstavnici Vlade, predlagatelji i javnost

14.09.2020. 09:21:00

Ustavni sud na sjednici s početkom u 10 sati odlučivat će o suglasnosti s Ustavom više zakona i odluka vezanih za rad Stožera civilne zaštite. Dolazeći na sjednicu oko 9 sati, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavio je da će javnost biti na vrijeme i temeljito obaviještena o svemu, a novinarima će se naknadno priopćiti hoće li današnja sjednica biti javna

"Dakle, nije stavljen zahtjev za otvaranje javnosti nego je stavljen zahtjev da bude javna rasprava, što znači da se pozovu sudionici u postupku, znači predlagatelji i Vlada RH i da se razjasne neka pitanja. Ako tako sud odluči, nema nikakvog razloga da se ne pozovu predstavnici vlade i naravno javnost. Vidjet ćemo što će sud odlučiti", rekao je Šeparović.

Na novinarsko pitanje bi li bilo dobro da zbog vjere građana RH u institucije ovakve stvari budu javne kaže: "Budite bez brige, bit će javnost obaviještena točno onako kako Ustavni zakon i kako poslovnik propisuju, bit će javnost izviještena, bit će konfernecija za tisak, bit će skraćeno obrazloženje, izjave, sve onako kako je propisano... Ako bude javna rasprava, budite bez brige, bit ćete pozvani na vrijeme, nećete biti zakinuti, budite sigurni".

"Sve će ovisiti o tome hoće li se odluke donositi. Ako se odluke donesu i ako ne bude izdvojenih mišljenja možda će odmah biti konferencija, ako se donesu i budu izdvojena mišljenja, onda treba čekati osam dana da prođe rok. U svakom slučaju javnost će biti detaljno i o svemu izviještena, a predsjednik će sigurno održati konferenciju za tisak i imat ćete pravo postavljati svako pitanje", kazao je predsjednik USUD-a.

Prije odlučivanja o tim i drugim točkama dnevnog reda, prethodno će se donijeti zaključak o prijedlogu troje sudaca da se o biti stvari odlučuje na temelju javne rasprave.

Novi list piše da je već protekli tjedan postalo jasno da će uvjerljiva većina sudaca podržati stav da ustavnost nije ničim narušena.

'Na kolegiju 13 članova Ustavnog suda izvjestitelj u ovom predmetu Rajko Mlinarić prezentirao je svoj prijedlog da se ustavnim proglasi sve što su nadležna tijela činila tijekom epidemije', izvještava Novi list, dodajući da se potom u raspravi iskristaliziralo da se deset sudaca slaže s tim.

'U manjini su opet ostali Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, koji su u Ustavni sud ušli na prijedlog SDP-a', piše riječki dnevnik.

Znakovita je u subotu bila i izjava premijera Andreja Plenkovića, koji je govoreći o Ustavnom sudu poručio kako se zna tko su oni koji žele minirati rad Nacionalnog stožera.

Za razliku od premijera, dio oporbe smatra da bi odluke Stožera trebao potvrđivati Hrvatski sabor. U slučaju da Sud kaže kako je vlast pogriješila, otvorit će se i pitanje odšteta.

Izvor: tportal.hr/Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Izvorni autor: S.S.

Autor: