U 2023. godini na portalu MojPosao objavljeno je nešto više od 3000 oglasa za sezonske radnike, što je 13 posto manje u odnosu na godinu ranije. Najtraženija zanimanja u sezoni bila su konobar, kuhar, trgovac, pomoćni radnik u kuhinji te pomoćni kuhar
Što se tiče zastupljenosti po županijama, najviše sezonskih radnika tražilo se u Splitsko-dalmatinskoj (31%), Istarskoj (22%), Primorsko-goranskoj (23%) te Zadarskoj (16%) županiji.
Većina ljudi je barem jednom tijekom karijere odradila 'sezonu'
Prema podacima prikupljenim istraživanjem koje je MojPosao proveo na temu sezonskog zapošljavanja, u kojem je sudjelovalo više od 500 ispitanika, tri četvrtine Hrvata (76%) je barem jednom tijekom svoje karijere radilo u sezoni.
Ispitanici koji su imali iskustvo rada u sezoni iznijeli su različite motive za obavljanje sezonskih poslova. Trećina (33%) navodi da su sezonske poslove obavljali tijekom školovanja i studiranja kako bi popunili svoj budžet. Slično tome, 22 posto ljudi je sezonske poslove radilo neposredno nakon završetka školovanja, a prije pronalaska posla u struci. Za 26 posto ispitanika sezonski poslovi bili su način popunjavanja pauze između stalnih poslova.
Interesantno je da je 30 posto ispitanika radilo sezonske poslove s nadom da će oni postati 'stalni', a 24 posto ispitanika izjavilo je da je sezonski posao bio savršeno prilagođen njihovim tadašnjim potrebama i preferencijama.
Sigurna plaća i osiguran smještaj od presudne su važnosti
Ljudi na 'sezonu' nerijetko dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, a u posljednje vrijeme i iz cijelog svijeta, stoga ne čudi to da su sigurna primanja (44%) i smještaj (40%) od presudne važnosti prilikom odabira sezonskog posla.
Zanimljivo je da je visina plaće tek na trećem mjestu, a slobodni dani i radno vrijeme i inače su ljudima nešto manje važni kod ovog tipa zaposlenja.
Prema istraživanju, najveće prednosti sezonskog posla su stjecanje novih znanja i vještina (68% ispitanika), upoznavanje novih ljudi (61%) te plaća, koja je u pravilu osjetno viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja (54%). Tu su još boravak na moru (45%) te zanimljivost i atraktivnost posla (44%), a svega šest posto ljudi smatra da sezonski posao nema prednosti.
S druge strane, najveće mane rada u sezoni pronalazimo u njegovom gotovo ograničenom trajanju, dugim radnim danima, neadekvatnom smještaju te preniskoj plaći i odvojenosti od obitelji.
Plaće u sezoni su bitna stavka
Kad je riječ o plaći u prosjeku, očekivana mjesečna neto plaća za sezonski posao iznosi 1307 eura neto, što je šest posto više u odnosu na prošlu godinu.
- konobari u prosjeku očekuju mjesečnu plaću od 1408 eura
- kuhari bi za svoj rad htjeli dobiti minimalno 1482 eura
- sobari mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1145 eura
- recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebali dobiti minimalno 1259 eura
- prodavači u prosjeku očekuju plaću od 1105 eura
- skladištari u sezoni očekuju 1050 eura
- pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1322 eura.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.