Sindikati u zdravstvu pristali na povećanje plaća od sedam posto!

13.09.2019. 10:25:00

"PET DO 12"

U Ministarstvu zdravstva završeni su pregovori odbora Vlade RH i sindikata u zdravstvu. Sindikati su pristali na sedam posto povećanje plaća ponuđenih od ministra zdravstva.

Čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavila je nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva kako su Sindikati pristali na povećanje plaća od 7 posto koje ide od 1. rujna.

Najavila je kako će dogovor između Sindikata i Vlade biti potpisan tijekom dana. Predstavnici Sindikata, zajedno s ministrom Kujundžićem idu na sastanak s premijerom.

Prašnjak je uoči sastanka izjavila kako prvo moraju čuti što će im ponuditi Vlada.

"Nakon toga ćemo se konzultirati sa svojim kolegama i onda donijeti odluku. Poznato je što je Vlada ponudila, ali mi se nismo usuglasili u drugoj rundi pregovora sa sedam posto. Ništa vam ne mogu reći unaprijed, sve ćemo vidjeti“, napomenula je Prašnjak i odgovorila na pitanje što očekuje od sastanka.

"S obzirom na to kako je zadnji puta prošlo, kada je bilo puno više pozitivnih emocija, danas smo vrlo rezignirani i ne znamo što nas očekuje, pogotovo nakon silnih čudnih brojki koje nisu bile na stolu, a koje su se pojavile u medijima."

Objasnila je zašto su sindikati nezadovoljni ponuđenim. "Mislim da je dovoljno jasno da cijelo vrijeme komuniciramo da ljudi odlaze iz Hrvatske, liječnici i sestre. Mislim da je logično, kad se uspoređujemo i gledamo zemlje koje su radnicima u zdravstvu digle plaće, kako bi ih zadržali, mislim da je čudno pitati zašto uopće razmišljamo o promjenama za nas", rekla je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak rekao je kako ne žele ništa prejudicirati i da prvo trebaju čuti točan odogovor Vlade. "Nismo čuli ni vidjeli koja je konačna odluka Vlade", rekao je Topolnjak te dodao da će se o konkretnoj ponudi Vlade njihovo članstvo izjasniti preko mailova.

Zdravstveni djelatnici i danas nastavljaju s prosvjednim akcijama "Pet do 12“. Prosvjed će biti održan u KB-u Dubrava, Općoj bolnici Slavonski Brod i Općoj bolnici Bjelovar. Zdravstveni djelatnici traže veće plaće i bolje uvjete rada.

Izvor: dnevnik.hr/Foto:Fah/PDN

Izvorni autor: M.T., dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.