SISAK ZABORAVIO GENERALA BOBETKA

16.10.2021. 15:11:00

Kao dan branitelja Sisačko-moslavačke županije, stanovnici sedam gradova i jedanaest općina Pokuplja,  Turopolja, Banovine, Posavine, Pounja, Moslavine i zapadne Slavonije, obilježavaju 18. listopada 1991. u petrinjskom Novom Farkašiću u spomen na pobjedonosnu ofenzivnu bitku hrvatskih snaga protiv srpskih agresora i okupatora, te početak prekokupske skelske evakuacije do Letovanića ugroženih 20.000 stanovnika s ratom zahvaćenih područja Banovine.

Međutim, kao da čitav život nije posvetio prosperitetu domovine Hrvatske, kao da u ozbiljnim godinama – poslije višedesetljetnog domoljubnog političkoga djelovanja – časni partizan Drugoga svjetskoga sukoba i pobjednički vojskovođa Domovinskoga rata i načelnik Glavnoga stožera OSRH, general Janko Bobetko, koji od 2003. počiva u teško oštećenoj obiteljskoj grobnici nadomak crkve sv. Marije na Viktorovcu, kao da je u svom rodnom gradu i široj javnosti grubo zaboravljen. Prije nekoliko godina osobitim mramorom i brončanim poprsjima, rad akademskoga kipara Mladena Mikulina, obnovljeno posljednje počivalište članova obitelji Bobetko katastrofalnim potresom s kraja 2020. ozbiljno je poput tisuća drugih stradalo. Dvije tone teška natpisna ploča srušila se i oštetila  susjedni spomenik, dok je bista generalove supruge Magdalene razbila poklopac grobnice. Oštećeni dijelovi spomenika otpremljeni su potom u zagrebački Dragonožec i klesarsku radionicu. U očekivanju dopreme posebnoga mramora iz inozemstva, koji će se učvrstiti željeznim “ankerima” majstor Ivan Nestić u dogovoru sa sinom generalovim Milanom i drugim članovima mnogobrojne obitelji najavio nam je skori povrat spomeničkih likovnih elemenata na grobu.

– Sramotna činjenica da, primjerice, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u prigodi Svih Svetih dom mira generala uporno zaobilazi, a tako i proglašenje Bobetka junakom obrane Siska kao zaslužnoga čovjeka i ratnika, devetmjesečnim se odugovlačenjem popravka spomenika upotpunjuje. Takav odnos ministarstava obrane i hrvatskih branitelja, našega grada i županije, siguran sam, naš sumještanin svakako ne zaslužuje, kazao je utemeljitelj sisačkoga HDZ-a i prve dragovoljačke postrojbe 57 samostalne bojne ZNG/HV-a, Ante Živković.  T

Izvor: Tjedno.hr/Foto:tjedno.hr/snimka zaslona

Izvorni autor: Tjedno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.