Situacija na rubu eskalacije, novi Orbanov potez razbjesnio EU, pljušte reakcije: ‘On nema ovlasti za to!‘

28.10.2024. 17:26:00

Mađarski premijer Viktor Orban sletio je u Gruziju nakon što je i prije objave rezultata čestitao tamošnjoj vladajućoj stranci Gruzijski san (GD) na "uvjerljivoj pobjedi" na parlamentarnim izborima, unatoč široko rasprostranjenoj zabrinutosti zbog zastrašivanja i pritiska na birače.

Orban predvodi izaslanstvo svojih viših ministara kako bi se sastao s gruzijskim premijerom Iraklijem Kobahidzeom u dvodnevnom posjetu, koji će vjerojatno razljutiti kolege čelnike Europske unije dok Mađarska predsjeda rotirajućim predsjedanjem EU-a.

image

Iako su pristaše Gruzijskog sna proslavile pobjedu, u nizu gradova najavljuju se prosvjedi

 Foto: Giorgi Arjevanidze/Afp
Orban "ne predstavlja Europsku uniju" u svom posjetu, izjavio je u ponedjeljak za španjolski javni radio šef EU diplomacije Josep Borrell. "Rotirajući predsjednik nema ovlasti u vanjskoj politici", dodao je, kako prenosi The Guardian.

Pozivi na mir bez osude Rusije

U izjavi objavljenoj u nedjelju, koju je potpisao zajedno s Europskom komisijom, Borrell je istaknuo zabrinutost zbog prijavljenih pritisaka i zastrašivanja birača tijekom subotnjih izbora. "Pozivamo središnje izborno povjerenstvo Gruzije i druga relevantna tijela da ispune svoju dužnost provođenja brze, transparentne i neovisne istrage i presude o izbornim nepravilnostima i navodima o njima".

Vlade Mađarske i Gruzije zbližile su se posljednjih godina od kada je Gruzijski san na vlasti u Tbilisiju. Obje su svoju politiku fokusirale na konzervativne “kršćanske” vrijednosti i pozivale na ‘mir‘ u Ukrajini, izbjegavajući pritom bilo kakvu osudu Rusije.
image

Predsjednica Salome Zurabišvili ne priznaje rezultate izbore

 Foto: Vano Shlamov/Afp

Mađarski čelnik stigao je u Tbilisi u trenucima dok oporba za ponedjeljak navečer održava prosvjedni skup zbog izbornih rezultata, koji su zadali udarac nadama Gruzije za članstvo u EU-u. Gruzijska proeuropska predsjednica Salome Zurabišvili rekla je da ne priznaje rezultate te da je njezina zemlja postala žrtva "ruske specijalne operacije".

Zurabišvili je u ponedjeljak rekla da je GD osvojio samo 40 posto glasova, što je uvelike u skladu s dvjema izlaznim anketama koje su pokazale da oporba osvaja većinu mjesta u parlamentu. Državno izborno povjerenstvo objavilo je u nedjelju da je GD osvojila 54 posto glasova, što je rezultat koji joj osigurava provođenje sve autoritarnije vladavine još četiri godine. Izlazna anketa koju je naručio TV kanal Imedi, a koji podržava Gruzijski san, pokazala je da vladajuća stranka navodno ima podršku 56 posto birača.

Mađarskog premijera izviždala je skupina građana kad se pojavio ispred hotela Tbilisi Marriott u blizini uličnih prosvjeda protiv koji su u tijeku. Očekuje se da će Orbana sutra ugostiti gruzijski premijer Kobahidze, kako javlja gruzijski portal OC Media.

Orban čestitao i prije objave rezultata

Orban je čestitao Kobahidzeu i GD-u na "njihovoj nadmoćnoj pobjedi" u subotu, prije nego što su izborni rezultati uopće objavljeni.

image

Bidzina Ivanšvili

 Foto: Giorgi Arjevanidze/Afp

Tim iz Europskog parlamenta poslan da promatra izbore izvijestio je da su zabilježili jedan slučaj punjenja glasačkih kutija, kao i "fizički napad na promatrače koji su pokušavali izvještavati o kršenjima izbornih pravila, udaljavanje promatrača i medija s biračkih mjesta, cijepanje pritužbi promatrača, zastrašivanje glasača unutar i izvan biračkih mjesta, prisutnost više stranačkih promatrača koji se predstavljaju kao građanski promatrači".

Čelnica proeuropske oporbene stranke Ujedinjeni nacionalni pokret Tina Bokučava optužila je u subotu navečer izborno povjerenstvo da je "izvršilo prljavi posao za milijardera Bidzinu Ivanišvilija", proglasivši njegovu pobjedu.

Milijarder Ivanišvili je osnivač i počasni predsjednik - odnosno šef u sjeni - vladajuće stranke Gruzijski san, koja se zalaže za suradnju s Rusijom.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Attila Kisbenedek/Afp

Izvorni autor: T.Š.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.