Sjećanje na Josipu Kožić, prvu žrtvu Domovinskog rata s petrinjskog područja i prvu poginulu braniteljicu u Hrvatskoj

06.07.2020. 18:30:00

Odlukom Gradskog vijeća Grada Petrinje, 5.srpnja 1991.godine kada je poginula Josipa Kožić, proglašen je Spomendan na prvu žrtvu Domovinskog rata s petrinjskog područja koja je ujedno i prva poginula braniteljica u Republici Hrvatskoj. Tim povodom u Donjoj Budičini kod spomenika poginulim braniteljima upaljene su svijeće, dok je cvijeće položeno i svijeće upaljene i kod spomen obilježja na mjestu pogibije Josipe Kožić u Gornjoj Budičini.

„Svake godine je obilježavanje posebno i svake godine se osjećamo jednako tužno. Ne prolazi, vrijeme to ne liječi“, rekla je Josipina sestra Snježana. Na 5.srpnja 1991.godine podsjetio je Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

„Taj dan 5.srpnja bio je lijep sunčan, ljetni dan. Naravno da nitko nije očekivao da će se dogoditi bilo kakav zločin, pogotovo ovakvih razmjera i na ovakav način. Pokojna Josipa Kožić je bila u automobilu sa svojom sestrom Snježanom Kožić i sa zaručnikom od sestre Vladom Dumbovćem, tadašnjim pričuvnim policajcem Policijske postaje Petrinja, dolaskom ovdje u Gornju Budičinu, sa prostora ove kuće koja je preko puta ceste, po ovom brdu, od prostora izvora Kovačevac koji je pred obiteljskom kućom Kožić, su pripadnici tadašnjih, kako naši kolokvijalno vole reći pobunjenih paravojnih Srba, a to su bili Četnici, pucali na njih u nekoliko navrata. Prvi nalet je bio nekoliko rafala i kako nisu ubijeni na mjestu, ostali su živi na automobilu, pucali su dok god se čuo jauk iz auta. Kada je u autu sve utihnulo, kada više nije bilo znakova da su živi, oni su prekinuli paljbu. Na automobilu marke Zastava 28, zagrebačkih oznaka, je kasnije je na očevidu koji je ovdje obavljen od strane Policijske postaje Petrinja, izbrojano 158 rupa od puščanih zrna“, podsjetio je Dumbović te dodaje kako su to bili mladi ljudi, nenaoružani, koji su bili u civilu i koji nikome ništa nisu bili krivi, osim što su voljeli Hrvatsku. Podsjeća kako za ovaj zločin nitko nije odgovarao.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović se zahvalio obitelji Kožić, majci kojoj je ostala trajna na njezinom srcu. „Domovina je na Banovini dobila prvu žrtvu u Josipi Kožić koja je bila mlada, nevina osoba koja nije znala ni što je rat, nije znala uopće što znači otići svome dom, obići svoj dom i nastradati u jednom takvom zločinačkom činu je nešto što za civilizaciju nije prihvatljivo, da se ne znam o kakvom ratu radi, a kamo li u ratu koji je ispravan, pravedan, Domovinski rat i kada mladi ljudi, nevini ljudi nastradaju na jedan okrutan način, onda to ostaje trajna žrtva mlade osobe koja je bila prva žrtva na našem području. To obilježavamo sa posebnim pijetetom“, rekao je Dumbović te podsjeća kako se ovdje stvarala Domovina i na našem području je za slobodu Hrvatske plaćena najviša cijena.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je kazao kako se treba zahvaliti obitelji Kožić na žrtvi koju su dali za Hrvatsku, ali se moramo zahvaliti i svim obiteljima naših poginulih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu.

„Prije 29 godina na ovom mjestu ubijena je mlada djevojka Josipa Kožić, prva žrtva. To je bio početak nečeg još strašnijeg, još tužnijeg na ovom području. Iznenadila nas je, sve stanovnike ovog kraja ta žrtva, na način kako je to napravljeno, svirepo, iz zasjede pucano na civilni automobil gdje je bila njezina sestra, njih troje. Nažalost, ona je ubijena. Doista je to tužan dan, još tužnije nažalost što i za ovaj zločin, ali i sve zločine civilnih žrtava, nažalost nitko nije odgovarao. Nakon 29 godina, teško je reći da će netko i odgovarati“, istaknuo je Žinić.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, general Marijan Mareković je kazao kako se moramo sjećati ovakvih događanja te moramo dati potporu obitelji Kožić. „Danas ovdje obilježavamo i uvijek ćemo obilježavati i nastojati da mladi budu svjesni o tome kako je stvorena i obranjena Republika Hrvatska. Kaže se da mi naše poginule, nestale ne smijemo zaboraviti. Ja bih rekao da mi njih ne želimo zaboraviti, to su naši suborci, naši poginuli. Oni su natopili ovu hrvatsku grudu, oni su dio nas i oni su dio hrvatske povijesti i zato ćemo im biti zauvijek zahvalni“, rekao je Mareković.

Molitvu su kod spomen obilježja na mjestu pogibije Josipe Kožić predvodili župnik Župe Svetog Bartola u Hrastovici fra Dragan Grizelj, trajni đakon Vjekoslav Uvalić i župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku Ivan Grbešić.

Izvor: portal53.hr/Foto:portal 53.hr

Izvorni autor: Mario Gršić

Autor: