Sjećanje na žrtve Veleprometa: Kroz te hangare prošlo je gotovo 10.000 ljudi

20.11.2021. 11:09:00

Opsadom Vukovara nakon gotovo tri mjeseca suprotstavljanja znatno nadmoćnijem neprijatelju slomljen je otpor branitelja i grad je okupiran.

Cijeli je Vukovar pretvoren u logor, a najveći sabirni centar postali su hangari dotadašnje trgovačke tvrtke Velepromet. Kroz te hangare prošlo je gotovo 10.000 ljudi. Preživjeli iznose zastrašujuća svjedočanstva o svojim mučiteljima koji do danas nisu odgovarali za počinjene ratne zločine.

Većina je Vukovaraca poslana u logore diljem Srbije, a u Hrvatsku su se vratili nakon mjeseci provedenih u logorima i razmjene. Odavanjem počasti, polaganjem vijenaca kod spomen-ploče i minutom šutnje za poginule i ubijene kod koncentracijskog logora “Velepromet” danas se nastavlja obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Sjećanje na okupaciju Borova naselja

Jučer su se Hrvatska i Vukovar prisjećali stradanja i okupacije Borova naselja. U improviziranoj bolnici i skloništu u tamošnjem Borovo Commerceu bilo je oko tisuću civila i ranjenika, 115 osoba nasilno je odvedeno, zlostavljano i ubijeno.

Na sam dan okupacije u Borovu naselju ubijena je 51 osoba, a 30 godina poslije 56 branitelja i civila još je na popisu nestalih.

Počast je odana i spuštanjem vijenaca u Dunav – za sve branitelje i civile odvedene iz Borovo Commercea, koji su ubijeni na obali Dunava kod Borova Sela, a zatim bačeni u rijeku.

Procjenjuje se da je na tome mjestu ubijeno oko stotinu ljudi. Zapaljene su svijeće i položeni vijenci i na farmi Lovas, gdje su iz masovne grobnice ekshumirana 24 tijela.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr/hrt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.