Škoro o premijerovu pozivu: ‘Nije vrijeme za ležerno ćaskanje uz kavu, uostalom, ja pijem čaj‘

14.07.2020. 17:07:00

Čelnik Domovinskog pokreta opet je istaknuo da će njegova stranka u novom sazivu Sabora biti konstruktivna oporba

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro rekao je u utorak da se nije odazvao na premijerov poziv oporbi na sastanak, ocijenivši ga "neformalnim sastankom bez odgovarajuće forme komunikacije" s obzirom na ozbiljnost situacije, ali da razgovarati "svakako treba".

Škoro je to rekao odgovarajući na novinarska pitanja na press konferenciji, dodavši kako "nije vrijeme za ležerno ćaskanje uz kavu", primjerice o uvođenju eura, i da to "nije pravi način", a i da "on inače pije čaj". Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) konferenciju za novinare održao je na temu uvođenja eura i aktualne političke situacije.

Upitan o mogućnosti da bude potpredsjednik Hrvatskog sabora, Škoro je rekao kako ostavlja mogućnost medijima da do konstituiranja Sabora imaju prigodu "još malo kalkulirati".

- Vidjet ćemo što će odlučiti ljudi koji kreiraju politiku u Hrvatskoj, hoće li biti 3, 4 ili 5 potpredsjednika. Kad nas budu ozbiljno pozvali na razgovor, mi ćemo tome ozbiljno pristupiti - izjavio je Škoro. 

Na upit o "sudjelovanju SDSS-a u Vladi", Škoro je izjavio kako su iz HDZ-a rekli da će koalirati sa strankama istih svjetonazorskih pogleda na stanje u Hrvatskoj i rješenje različitih problema.

- Očito se oni prepoznaju u suradnji sa SDSS-om; koji je počinio ratni zločinac, Goran Hadžić - dodao je.

- Mislim da je to samo nastavak onoga što su radili do sad i ispunjavaju jedno od svojih predizbornih obećanja; kontinuitet vladavine će biti i dalje sa SDSS-om i nešto malo 'žetončića' - ustvrdio je.

Škoro je rekao da će Domovinski pokret biti konstruktivna oporba. "Zalažemo se za politike koje proizlaze za većim suverenitetom, boljim životom hrvatskih građana i sve inicijative u tom smjeru imat će punu podršku DP-a", izjavio je Škoro.

Podsjetio je da se zalažu za promjenu izbornog zakonodavstva, lakše raspisivanje referenduma, stvaranje poduzetničke klime.

Škoro je rekao i kako će vidjeti hoće li organizirati skupljanje potpise za "majku svih referenduma", tj. "referendum o referendumu" i da se utvrdi koliko je stvarno birača u Hrvatskoj, produlji vrijeme skupljanja potpisa barem na 30 dana i smanji cenzus od 10 posto.

U vezi s uvođenjem eura, smatra kako time gubimo monetarni suverenitet. Dodao je da će plaće i mirovine izražene u eurima biti jednako male. Najavio je da će DP zatražiti javnu raspravu i raspisivanje referenduma o uvođenju eura.

Izabrana zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović rekla je da osim pozitivnih, postoje i negativni aspekti uvođenja eura u Hrvatskoj o kojima se malo govori.

image
Miroslav Škoro i Vesna Vučemilović
Damjan Tadic/CROPIX

Ocijenila je i da postoji opasnost pada životnog standarda građana, koji je ionako već nizak i na razini oko 66 posto prosjeka EU, a u Slavoniji tek 35 posto. Ustvrdila je da stanovnici Turske imaju viši standard nego Hrvati.

Vezano za najavu iskazivanja cijena u kunama i eurima prije ulaska u eurozonu, smatra da to nije argument, dodavši da su u trgovinama odjevnih predmeta već godinama iskazane cijene u bar šest valuta.

Dodala je kako je potrebno da se "značajno povećaju plaće" i da u programu Domovinskog pokreta "jedan od zahtjeva" da minimalna plaća bude 5000 kuna kao iznos koji omogućava donekle dostojanstven život građanima.

Sukreator stranačkog gospodarskog programa DP-a, Ante Rončević, također je ocijenio da se uvođenjem eura gubi monetarni suverenitet i mogućnost vođenja monetarne politike Hrvatske.

- Kuna nam je potrebna barem još desetak godina da bismo imali instrumente monetarne politike - poručio je.

Rončević kaže da prije uvođenja eura treba odraditi još jako puno posla, definirati politike i dostići bar prosjek EU, jer smo, ustvrdio je, "sad njezino Kosovo i na dnu ljestvice uspješnosti".

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Damjan Tadić

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.