SLAVONSKI BRANITELJI OGORČENI ODNOSOM DRŽAVNIH INSTITUCIJA PITAJU SE: „Tko su slavonske Gardijske brigade i da li su one manje vrijedne?“

05.05.2022. 18:34:00

Hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac  i ratni zapovjednik obrane Antunovca Stjepan Šerić,  ogorčen je odnosom državnog vrha prema slavonskim Gardijskim brigadama i slavonskim braniteljima, te je prokomentirao   nedavno održano obilježavanje  31. obljetnice 3.  GBR „KUNE“,   te se  pita  da li su slavonske Gardijske brigade manje vrijedne u odnosu na sve ostale Gardijske brigade u Hrvatskoj, te je u vezi navedenog naveo:

 

„Odnosi se prema našim slavonskim gardijskim brigadama, mislim na 3. GBR. „KUNE“ i 5. GBR. „SOKOLOVI“.

 

Proslava trideset i prve obljetnice osnutka 3. GBR.  „KUNE“ potakla me je da o tome nešto prokomentiram.

 

U uvodu ću po mišljenju nekih biti dug, no samo je tako moguće opisati onima koji nisu bili u ratu i nisu iz slavonskih županija prikazat tko su pripadnici tih ponosnih Slavonskih brigada.

Opet ću podsjetiti da je povijest majka mudrosti.

Bivša JNA u ratu protiv Hrvatske angažirala je (navodim samo oklopno i mehanizirane brigade udarnu snagu JNA), od ukupno 6 ok.br.,  u Slavoniji su angažirane 4, od ukupno 11 m.br. u Slavoniji je angažirano 10. Dvije oklopljene i jedna mehanizira brigada angažirano je na cijelom prostoru RH gdje su se vodila borbena djelovanja.

 

Ako uzmemo da je prostor Slavonije i Baranje izrazito povoljan za uporabu oklopno i mehaniziranih snaga, gdje pokret, zaštita i vatrena moć daje izrazitu prednost takvim postrojbama nad tada tehnički inferiornim Hrvatskim snagama.

 

3. GBR „KUNE“ formira se samim početkom rata u mjesecu travnju sa svoje 4 p.b., nešto kasnije se formiraju i ostale sastavnice brigade. Brigade se formiraju u slavonskim gradovima na čijim prilazima je rat već počeo.

 

Dok se 1., 2., 4. G.Br. formiraju znatno udaljenije od linije fronta, tehnički se bolje opremaju i imaju veći izbor popune, dio vremena provode u uvježbavanju.

 

„KUNE“ nisu imale tu privilegiju. Odmah po formiranju angažiraju se na glavnim pravcima obrane; Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Baranja.

 

Napadna moć neprijatelja je slomljena uz visoku cijenu, no strategijski cilj RH-a je ostvaren. Neprijatelj nije ostvario ni širi operativni cilj, bez obzira na ogromnu prednost u tehničkom, brojčanom i strategijskom pogledu.

 

Hrvatska je međunarodno priznata 15. siječnja 1992. godine, time je ostvaren vjekovni san hrvatskog naroda.

 

Pripadnici 3. GBR nisu ga samo sanjali,  oni su taj san stvarali i u tome dali veliki doprinos. 1992.  godine „KUNE“ se angažiraju na vrlo zahtjevnom Posavskom bojištu, već ranjene i ne oporavljene od angažiranja tijekom 1991. godine,  suprotstavljaju se cijelom Banjalučkom korpusu.

 

5. GBR „SOKOLOVI“,  koja je formirana od slavonskih brigada,  angažira se skupa sa 5. Domobranskom slavonskom pukovnijom, na zahtjevnom Južnom bojištu gdje doprinose ostvarivanju zapovjeđeni ciljeva.

 

U godinama koje dolaze zacjeljuju svoje rane, popunjavaju se ljudstvom i tehnikom, provode obuku i spremaju se na ono što slijedi“ BLJESAK“. Uz ostale postrojbe hrvatske vojske i policije briljantno izvršavaju svoje zadaće sa poznatim uspjehom.

 

„KUNE“  se angažiraju i u operaciji „MASLENICA“ gdje daju svoj doprinos u izvršavanju zapovjeđeni zadaća.  

 

„SOKOLOVI“  se angažiraju u Zadarskom zaleđu.

 

Tijekom operacije „OLUJA“ angažiraju se u NE MANJE složenoj obrambenoj operaciji „FENIKS“ u kojoj sa ostalim postrojbama Zbornog područja Osijek sprečavaju snage JNA i pobunjenih Srba da ostvare svoj prije zacrtani strategijski cilj.

 

Da napomenem, dvije trećine ukupnih žrtava Domovinskog rata,  dale su 4 Slavonske županije. Više od dvije trećine prognanih tijekom Domovinskog rata bilo je iz Slavonskih županija. Slavonija je pretrpjela više od dvije trećine ukupnih materijalnih gubitaka tijekom Domovinskog rata. Dali znate da je Županja grad koji je najviše dana proveo pod općom opasnošću?

 

Zašto sam to pisao? Zar ovo što sam naveo ne zaslužuje da najviši državni dužnosnici; predsjednik, predsjednik sabora, premijer, ministar Hrvatskih branitelja budu nazočni na godišnjici osnivanja KUNA?

 

Oni smatraju da ne zaslužuje, pa su poslali, da ne vrijeđam uvažene izaslanike; predsjednika, generala Sinišu Jurkovića, predsjednika Sabora, gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, predsjednika Vlade i ministra Hrvatskih branitelj, tajnika ministarstva Špiru Jovanovića.

Vjerojatno Slavonci nisu vrijedni kao TIGROVI, PAUCI, GROMOVI…

 

Slavonski gradovi su provincija za Zagreb i Split, ne jer naše postrojbe nisu elitne. Koliko poštuju Slavonske žrtve, svakodnevno pokazuju odnoseći se prema nama sa ponižavanjem u svakom pogledu, kao manje vrijednim.

 

I sada se nemojmo pitati zašto nam djeca odlaze biti tuđa najamna radna snaga, zašto crno gledamo u budućnost. Oni to svjesno čine da nas ponize.

 

VARAJU SE, kako smo bili ponosni kroz godine domovinskog rata, pokazivali svoju hrabrost, svoj inat i sposobnost, kako su nam obitelji živjele dva života kao prognanici, sposobni smo to učiniti i danas.

DOMOVINI VIJERAN!“

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.