Slovenci pooštrili kontrolu granice s Hrvatskom, šalju i vojsku, dronove i helikoptere

10.09.2020. 17:46:00

Zbog sve većeg broja ilegalnih ulazaka migranata preko granice s Hrvatskom slovenska policija počela je u četvrtak novu akciju pojačanog nadzora granice, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Akcija pooštrene kontrole zelene granice odvijat će se do 18. ovog mjeseca na području policijskih uprava Ljubljana, Novo Mesto, Koper, Murska Sobota, Celje i Maribor s ciljem otkrivanja ilegalnih prijelaza i privođenja osumnjičenih. Kako navodi slovenska policija, u prvih je osam mjeseci ove godine zabilježeno više od deset tisuća ilegalnih ulazaka, najviše na području Ljubljane, Novog Mesta i Kopra, a glavni cilj migranata je Italija. U pojačanom nadzoru granice uz redovnu policiju i policiju na konjima sudjeluju i pripadnici vojske, te dronovi i helikopteri.

Od početka ovog mjeseca slovenski policajci smiju koristiti u posebnim uvjetima i nakon upozorenja prekršitelja i električni paralizator, pri čemu se uključuje kamera koja snima situaciju, a za rukovanje njime obučeno je oko 250 policajaca.

Italija je ove godine Sloveniji temeljem sporazuma o readmisiji vratila 682 osoba koje su u Italiju ušle nezakonito, no zbog tehničkih detalja još nije došlo do obnove rada mješovitih slovensko-talijanskih policijskih patrola na granici za koje je zainteresirana Italija. Zajedničke patrole prekinute su u prvom valu epidemije kad se je virus iz Italije širio u Sloveniju, a prošlog su se mjeseca za obnovu takve suradnje potpisom pod nacrt sporazuma zauzeli ministri unutarnjih poslova Aleš Hojs i Luciana Lamorgese.

Slovenska vlada za ovu je jesen najavila promjenu zakona o strancima koji bi odvraćao potencijalne ilegalne migrante i zaoštrio uvjete za dobivanje azila, a idućeg tjedna Slovenija će ugostiti sastanak šefova diplomacija iz Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije na kojemu će prema nekim najavama uz problematiku pandemije koronavirusa biti razmatrana i problematika ilegalnih migracija i europske politike azila.

Izvor: tportal.hr/Foto: ANTONIO BAT

Izvorni autor: S.K. / Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.