Slovenija: Nestašica goriva

20.06.2022. 14:30:00

PROVJERAVAJU DISTRIBUTERE

Dovoljne količine goriva trebaju osigurati distributeri koji se susreću trenutno sa logističkim problemima u dostavi

Slovenski ministar za gospodarstvo Matjaž Han u ponedjeljak je kazao da inspektori provjeravaju rad benzinskih postaja iako distributeri naftnih derivata tvrde da povremene nestašice nekih goriva zadnjih dana nisu ozbiljan znak da trgovci čekaju nove, više maloprodajne cijene, saznaje 24sata .

“U Sloveniji je dovoljno pogonskih goriva, nema straha da će ga nestati i javnost može biti mirna”, kazao je Han na konferenciji za novinare.

Komentirajući veliku potražnju i gužve na pumpama zadnjih nekoliko dana, pred poskupljenje koje stupa na snagu u utorak, Han je rekao da je potražnja goriva udvostručena u nekoliko dana. To što na nekim crpkama nije bilo dizela ili benzina, pa se privremeno i zatvaraju, posljedica je logističkih problema i velikog tranzita turista i prijevoznika kroz Sloveniju, rekao je.

“Robne rezerve nafte su pune, ali trenutno nema potrebe da se puštaju na tržište jer nema ozbiljnih poremećaja tržišta”, kazao je Han.

Dovoljne količine goriva trebaju osigurati distributeri koji se susreću trenutno sa logističkim problemima u dostavi.

Unatoč tome, a zbog kritika u javnosti da distributeri stvaraju umjetnu nestašicu u očekivanju osjetnog rasta maloprodajnih cijena koje stupa na snagu u utorak, Han je kazao da inspekcijske službe na terenu provjeravaju je li došlo do nepravilnosti.

Ako se pokaže da nije poštovan zakon, inspekcijske službe će djelovati, rekao je Han.

Nestašice goriva na velikom broju postaja, a osobito dizel goriva, zadnjih dana bilo je i zbog navale u očekivanju utorka, kad prestaju regulirane cijene, po kojima je maloprodajna cijena za bezolovni benzin fiksirana na 1,56 eura, a za dizel gorivo na 1,668 eura za litru.

Prema procjenama, od ponoći će se benzin prodavati po najmanje 1,74 eura, a dizel po 1,81 euro za litru.

Na postaja uz autoceste gdje je formiranje cijena potpuno liberalizirano, cijene bi mogle biti i veće, prenose slovenski mediji.

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/Shutterstock

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.