SLUČAJ GRLIĆ-RADMAN: VLADA NEĆE SKIDATI IMUNITET ZBOG PRIVATNIH TUŽBI

28.01.2022. 13:09:00

Premijera Andreja Plenkovića sustiglo je jedno obećanje staro godinu i pol dana, koje u međuvremenu nije uspio ispuniti. On je nakon posljednjih parlamentarnih izbora, predstavljajući u Saboru svoju Vladu, najavio ukidanje imuniteta njezinih članova, ali to nije učinjeno. Stoga će Vlada, a na to je jučer pažnju javnosti skrenuo zastupnik Mosta Nikola Grmoja, morati donijeti odluku odobravaju li nastavak kaznenog progona ministra Gordana Grlića Radmana, kojeg je tužio Damir Sabljak, zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova koji već nekoliko godina tvrdi da se u tom resoru događaju protuzakonitosti, piše Novi list.

Pritisnut u srpnju 2020. replikama oporbenih zastupnika koji su nabrajali korupcijske afere njegovih ministara, Plenković ih je uvjeravao da nitko neće biti zaštićen.

– Ukinut ćemo imunitet članova Vlade. To je jedan relikt koji ovdje postoji od sredine devedesetih, a mi ćemo promijeniti taj zakon kako bismo poslali važnu poruku što mislimo o borbi protiv korupcije, rekao je premijer tijekom parlamentarne rasprave koja je prethodila glasovanju o povjerenju novoj Plenkovićevoj Vladi.

Ali, Zakon o Vladi, konkretno njegov članak 34., jednak je kao što je bio u trenutku kada je Plenković kazao da će ga izmijeniti. »Protiv člana Vlade ne može se voditi kazneni postupak za vrijeme trajanja mandata zbog kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora do 5 godina, bez prethodnog odobrenja Vlade«, navodi se u spomenutom zakonskom članku.

Zato je krajem prosinca Županijski sud u Zagrebu prekinuo postupak protiv Grlića Radmana. Sudac Krešimir Devčić u svojem je rješenju o tome uputio Sabljaka da mora dobiti odobrenje Vlade za nastavak kaznenog progona. Sabljak je to, prema Grmojinim riječima, napravio, ali Vlada još nije donijela odluku o imunitetu ministra vanjskih poslova.

– Plenković je imunitet članova Vlade nazvao »reliktom prošlosti«, a sada već tjednima skriva u ladici zahtjev o imunitetu Grlića Radmana, napisao je zastupnik Mosta na Facebooku. O ovoj je temi Grmoja dao i izjavu u Saboru.

– Ako Plenković smatra da je Grlić Radman u ovom slučaju čist, hoće li mu Vlada skinuti imunitet kako bi se kazneni progon mogao nastaviti, upitao se Grmoja.

Izmjene u pripremi

Šef hrvatske diplomacije, predmet tužbe za zlouporabu položaja i ovlasti, kasnije je otkrio da do toga neće doći. Razlog je činjenica da je riječ o privatnoj tužbi Sabljaka, čiju je prijavu o nepravilnostima u MVP-u prethodno USKOK odbacio.

– Zahtjev gospodina Sabljaka zaprimljen je u Vladi i bit će razmotren. Prilikom donošenja odluke uzet ćemo u obzir to da je USKOK, tijelo nadležno za kazneni progon, utvrdio da ne postoji osnovana sumnja da su počinjena kaznena djela i odbacio Sabljakovu prijavu, izjavio je Grlić Radman.

Donošenje Zakona o Vladi bilo je u Planu zakonodavnih aktivnosti za četvrto tromjesečje prošle godine. Ministar Grlić Radman rekao je jučer da su izmjene i dopune tog zakona – u pripremi.

– Radimo to zajedno s Kodeksom ponašanja dužnosnika izvršne vlasti i to je u završnoj fazi. Omogućit će se, bez odobrenja Vlade, vođenje kaznenog postupka protiv člana Vlade za koruptivna kaznena djela, a koja se gone po službenoj dužnosti, objasnio je Grlić Radman.

Dakle, članovima Vlade bi imunitet ipak ostao u slučaju privatnih tužbi, kakva je i Sabljakova. Takva je praksa i za saborske zastupnike, ali ne temeljem zakonskog rješenja, nego političkog dogovora. Kada Državno odvjetništvo zatraži skidanje imuniteta nekom zastupniku, Sabor to uvijek učini. Redovno se, pak, odbijaju privatni zahtjevi za vođenje kaznenog postupka protiv zastupnika.

Grlić Radman oštro o Grmoji

Damir Sabljak je još 2016., u mandatu Davora Stiera, počeo ukazivati na navodne nezakonitosti u Ministarstvu vanjskih poslova. Prijavio je glavnom inspektoru MVP-a tadašnju tajnicu Loretu Bertoša-Kušen jer je primala plaću za rad u generalnom konzulatu u Sydneyju, premda je istovremeno sa suprugom živjela u Canberri i uzimala novac za putne naloge za Sydney. Sabljak je prijavio i veleposlanika u SAD-u Joška Para i to da je svojim gospodarskim savjetnikom imenovao čovjeka koji nije bio zaposlenik MVP-a. Ništa mu od toga nije prošlo, a naposljetku je on zaradio prijavu za tešku povredu dužnosti i o tome sada odlučuje službenički sud. Najviše se za Sabljaka zauzeo Grmoja, koji je u više navrata o njegovom slučaju pitao u Saboru i premijera Plenkovića. Kako Grmoja vodi Antikorupcijsko vijeće, na jednoj sjednici tog tijela raspravljalo se o Sabljaku, a prisutan je bio i Grlić Radman.

– Sabljak je žrtva Grmojinih političkih manipulacija. Grmoja se ničim drugim ne bavi nego sramoćenjem, radi nevjerojatne konstrukcije kojima želi stigmatizirati članove Vlade i premijera. To je skandalozno. On bi htio biti i policajac i tužitelj. Grmoji nedostaje i kućni odgoj. Kada bih imao malo dijete, doveo bih ga i rekao mu, nemoj biti kao Grmoja, žalio se ministar na ponašanje zastupnika Mosta.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.