SLUČAJ 'LORA' Suđenje nastavljeno ispitivanjem svjedoka Rade Krivića

20.01.2022. 15:49:00

Iako je na Županijskom sudu u Splitu ​bilo najavljeno iznošenje završnih govora obrane u objedinjeno​m ​suđenj​u​ za ratni zločin u Lori za što su optuženi Tomislav Duić i Emilio Bungur​ suđenje je nastavljeno ispitivanjem svjedoka Rade Krivića​, a završni su govori zakazani za veljaču.

Svjedok je nakon čitanja zapisnika o dosadašnjem ispitivanju rekao da i dalje ostaje pri svim ranijim tvrdnjama i istaknuo da su žrtve bili zatočenici u Lori, a sada su žrtve ovi kojima se zbog njih sudi.

Dodao je i da je čuo kako su oni odvedeni u Loru po naređenju Mladena Bajića, kasnije glavnog državnog odvjetnika, koji je u vrijeme kada su građani srpske nacionalnosti bili zatočeni u Lori i na Bilicama bio vojni tužitelj u Splitu.​ Kazao je i da ne bi mogao prepoznati dvije uniformirane osobe koje su m​u​ puštale struju na uši dok ​je bio zatvoren u Lori​​.​

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudi se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom rata.​ U postupku Lora 1 oboje su bili pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Tomislav Duić dobio osam godina zatvora, a Emilio Bungur šest godina. 

Suđenje za Loru 1 je ponovljeno, a onda nakon nekog vremena na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet zajedno s Lorom 2.​Krajem siječnja 2017. ta su dva predmeta razdvojena. Duiću i Bunguru se sada sudi u obnovljenom postupku jer su oboje u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

N​astavak suđenja je ​7. veljače kada bi obrane trebale iznijeti svoje završne govore.

Izvor: Direktno.hr/Foto:Split/Wikimedia Commons Mareksilarski

Izvorni autor: vm/h/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.