Snijeg pada u Dalmaciji: Zabijelili otoci, a olujni vjetar stvara probleme u prometu

13.02.2021. 12:55:00

Snijeg pada u dijelu Dalmacije. Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Na Jadranu puše bura mjestimice s olujnim udarima. U prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije. Vozače Hrvatski autoklub (HAK) upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Snijeg jutros pada u mnogim dalmatinskim mjestima. I to ne samo na obali nego i na otocima, primjerice u Hvaru, Komiži i Lastovu, pri čemu je ponegdje čak stvorio i tanki pokrivač, što se ne događa baš često, javlja HRT.

I tijekom dana će ponegdje biti i kiše i snijega, uglavnom u južnijim hrvatskim krajevima, a još većih će ograničenja u prometu biti zbog jake i olujne bure, mjestimice na udare vjerojatno i orkanske. Zimski će uvjeti potrajati i sljedećih dana – manje zbog snijega, a više zbog hladnoće i bure.

Jutros su se u Komiži probudili s pahuljama i temperaturom ispod nule. Visina snijega je trenutno 1 centimetar. Kakvo je bilo vaše jutro? https://bit.ly/37cESQx

Objavljuje HRT VijestiPetak, 12. veljače 2021.

Kako javlja dnevnik.hr, na Mosoru pada snijeg, a ima ga i na otocima: Braču, Hvaru, Visu, Šolti, kao i u Zagori, te od jutros pada i u Dugopolju.

U Zagori je nekoliko stupnjeva hladnije nego na otocima i uz more gdje su se temperature spustile ispod nule i kreću se do – 2. Rano ujutro je puhala bura, kasnije sa smanjenom snagom.

U Splitu je oblačno, a oko 9 sati je temperatura bila -1 stupanj, a osjet hladnoće -8. Maksimalna temperatura u Splitu danas bi trebala biti tri stupnja i to oko podneva.

HAK javlja da su zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene:

autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca – DC27 i DC50);
Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

Samo za osobna vozila otvoreni su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom kroz Gorski kotar - DC3),
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga,
Paški most.

Na državnoj cesti DC1 Udbina-Klapavice te mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema u Lici i Dalmaciji:

DC8 Jadranska magistrala na dionici Dubci-Gradac;
DC25 Gospić-Karlobag;
DC414 Ston-Trpanj na Pelješcu.

Zbog nanosa snijega zatvorena je državna cesta DC118 Vela Luka-Korčula na dionici Pupnat-Dubovo.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.